Maagzuurremmers in verband gebracht met ziekenhuisopname


SAX INSTITUTE

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat er een verband bestaat tussen populaire medicijnen voor brandend maagzuur en een verhoogd risico op maag-darmontstekingen - een kwaal die in AustraliŽ zorgt voor 1,3 miljoen verloren werkdagen per jaar.

De door The Australian National University (ANU) geleide studie en gebaseerd op gegevens van de Sax Institute's 45 and Up Study, wees uit dat gebruikers van protonpompremmers (PPR's) 70% meer risico liepen om in het ziekenhuis opgenomen te worden i.v.m. maag-darmontstekingen.

Hoofdauteur dr. Yingxi Chen van het ANU National Centre for Epidemiology and Population Health zei dat het onderzoeksteam studiegegevens onderzocht om te kijken naar gevallen van maag-darmontstekingen bij AustraliŽrs boven de 45.

"We ontdekten dat inname van PPR's het risico met wel 70% verhoogde op ziekenhuisopname door maag-darmontstekingen omdat deze de hoeveelheid maagzuur aanzienlijk remmen, waardoor het risico op maag-darmontstekingen verhoogd wordt," zei dr. Chen.

PPR's zijn wereldwijd de meest algemeen gebruikte maagzuurremmers, met jaarlijks meer dan 19 miljoen voorgeschreven recepten in AustraliŽ.

Het onderzoek is een vervolg op een rapport van de ANU National Centre for Epidemiology and Population Health die in 2010 in AustraliŽ 15.1 miljoen gevallen van maag-darmontstekingen ontdekte.

"Er is geen twijfel over de effectieve behandeling met PPR's voor reflux en brandend maagzuur. Echter, artsen, en de patiŽnten die PPR's gebruiken, zouden volledig op de hoogte moeten zijn van de bijwerkingen als gebruik en dosering van PPR's overwogen wordt," zegt dr. Chen.

"Ouderen en degenen met chronische darmproblemen lopen het meeste risico. Deze patiŽnten zouden een gesprek met hun dokter moeten hebben om er zeker van te zijn dat ze de juiste dosering krijgen en dat deze medicijnen voor hen het beste zijn."

Dr. Martin McNamara, hoofd Research Assets van het Sax Institute, zei dat deze uitkomsten van de 45 and Up Study van grote waarde zijn als nationale onderzoeksbron.

"The 45 and Up Study is de grootste, doorgaande studie over gezond oud worden op het zuidelijk halfrond, waardoor het voor honderden Australische onderzoekers van wereldklasse mogelijk wordt om grote en complexe vraagstukken te onderzoeken en antwoorden te kunnen geven op manieren die gemakkelijk toegankelijk zijn voor beleidsmakers," zegt hij.

Vertaling: Ellen Lam


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media