Luteďne kan cognitieve veroudering tegengaan

UNIVERSITEIT VAN ILLINOIS IN URBANA-CHAMPAIGN

CHAMPAIGN, Ill. - Spinazie en boerenkool zijn favoriet bij degenen die fysiek fit willen blijven, maar ze kunnen gebruikers ervan ook cognitief fit houden, dit volgens een nieuwe studie van de universiteiten van Illinois.

Het onderzoek, waaraan 60 volwassenen in de leeftijd van 25 tot 45 jaar aan deelnamen, toonde aan dat deelnemers van middelbare leeftijd met hogere luteďne niveau’s hogere neurale reacties hadden in vergelijking met jongere individuen en leeftijdsgenoten. Luteďne is een voedingsstof die je vindt in groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, evenals in avocado’s en eieren. De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Aging Neuroscience.

"Nu is er een extra reden om voedingsrijke voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, eieren en avocado's te eten," zei Naiman Khan, een professor in kinesiologie en gemeenschapsgezondheid in Illinois. "We weten dat deze voedingsmiddelen verband houden met andere voordelen voor de gezondheid, maar deze gegevens geven aan dat er ook cognitieve voordelen kunnen zijn.”

De meeste andere onderzoeken hadden zich gericht op oudere volwassenen nadat er een periode van achteruitgang was. De onderzoekers van Illinois kozen ervoor om zich te concentreren op de groep jonge tot middelbare leeftijd om te zien of er een opmerkelijk verschil was tussen die met hogere en lagere luteďne niveau’s.

“Naarmate mensen ouder worden, ervaren ze een typische achteruitgang, maar onderzoek heeft aangetoond dat dit proces eerder kan beginnen dan verwacht. Je kunt al veranderingen zien bij dertigers,” zei Anne Walk, een postdoctorale geleerde en eerste auteur van het schrijven. "We willen begrijpen hoe een dieet de cognitie tijdens de levensduur beďnvloedt. Als luteďne kan beschermen tegen achteruitgang zouden we mensen moeten aanmoedigen om, op een punt in hun leven wanneer het maximale voordelen heeft, luteďne-rijke voedingsmiddelen te nuttigen.”

Luteďne is een voedingsstof wat het lichaam niet zelf kan maken, dus het moet door een dieet worden verkregen. Luteďne accumuleert in hersenweefsel maar verzamelt zich ook in het oog waardoor onderzoekers de niveaus kunnen meten zonder gebruik van invasieve technieken.

De onderzoekers in Illinois hebben luteďne gemeten in de ogen van de deelnemers aan het onderzoek door ze naar een gebied te laten kijken en te reageren op een flikkerend licht. Met behulp van elektroden op de hoofdhuid konden de onderzoekers neurale activiteiten in de hersenen meten, terwijl de deelnemers een taak uit moesten voeren die de aandacht testte.

“De neuro-elektrische signatuur van de oudere deelnemers met hogere luteďne niveaus lijkt veel meer op dat van hun jongere tegenhangers dan op hun leeftijdsgenoten met minder luteďne,” zei Walk. “Luteďne lijkt een beschermende rol te hebben, aangezien de gegevens suggereren dat mensen met meer luteďne in staat waren om meer cognitieve middelen aan te wenden om de taak te voltooien.”

Vervolgens voert Khan’s groep interventie proeven uit die erop gericht zijn om te kunnen begrijpen hoe een verhoogd luteďne dieet de luteďne in het oog kan verhogen en hoe nauw de niveaus betrekking hebben op veranderingen in cognitieve prestaties.

"In deze studie richten we ons op aandacht, maar we willen ook de effecten van luteďne op het leren en het geheugen begrijpen. We zijn er heel erg benieuwd

Vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica