Cafeine stimuleert enzym dat beschermt tegen dementie


INDIANA UNIVERSITY (IU)

Een studie van de Indiana University heeft 24 stoffen geidentificeerd, waaronder cafeine, die de potentie hebben om een enzym in de hersenen te stimuleren dat blijkt te beschermen tegen dementie. De beschermende werking van dit enzym, NMNAT2, werd vorig jaar ontdekt in een onderzoek van IU Bloomington. De nieuwe studie verschijnt vandaag in het tijdschrift Scientific Reports.

“Dit werk kan helpen vooruitgang te brengen in de pogingen om medicijnen te ontwikkelen die het niveau van dit enzym in de hersenen verhogen, door een chemische ‘blokkade’ te vormen tegen de slopende effecten van neurodegeneratieve aandoeningen,” aldus Hui-Chen Lu, leider van de studie. Lu is hoogleraar aan de Linda and Jack Gill Center for Biomolecular Science en de afdeling Psychological and Brain Sciences aan IU Bloomington.

Eerder hadden Lu en haar collega’s al ontdekt dat NMAT2 twee rollen speelt in de hersenen: een beschermende functie die neuronen tegen stress beschermt en een “chaperonne-functie” die zorgt voor bestrijding van misvormde eiwitten genaamd tau, die zich ophopen in de hersenen en daar plaques vormen als gevolg van veroudering. De chaperonne-functie van het enzym is in deze studie voor het eerst aangetoond.

Verkeerd gevouwen eiwitten zijn in verband gebracht met neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson en Huntington en tevens met amyotropische laterale sclerose, beter bekend als ALS of de ziekte van Lou Gehrig. Alzheimer, de vaakst voorkomende aandoening in dit rijtje, treft meer dan 5,4 miljoen Amerikanen en de verwachting is dat dit nog toeneemt door veroudering van de bevolking.

Om stoffen te identificeren die mogelijk de productie van NMAT2-enzymen in de hersenen kunnen beinvloeden, onderzocht het team van Lu meer dan 1280 stoffen, waaronder bestaande medicijnen, waarbij een methode werd gebruikt die in haar laboratorium ontwikkeld is. In totaal 24 van die stoffen bleken de potentie te hebben om de productie van NMNAT2 in de hersenen te verhogen.

Een van de stoffen die deze toename van het enzym kon bewerkstelligen was cafeine, dat ook de geheugenfunctie kon vergroten van muizen die zodanig genetisch waren aangepast dat ze hoge aantallen verkeerd gevouwen tau-eiwitten produceerden.

Uit eerder onderzoek van Lu was al gebleken dat muizen die waren aangepast om misvormde tau te produceren ook lagere hoeveelheden NMNAT2 produceerden. Om de effecten van cafeine te bevestigen, gaven de onderzoekers cafeine aan muizen met de aanpassing waardoor ze minder NMNAT2 produceerden. Het resultaat was dat de muizen evenveel van het enzym begonnen te produceren als normale muizen.

Een andere stof die de productie van NMNAT2 in de hersenen sterk bevorderde was rolipram, een “verweesd medicijn” waarvan de ontwikkeling als antidepressief middel midden jaren negentig van de vorige eeuw werd stopgezet. De stof is nu nog interessant voor hersenonderzoekers vanwege verschillende andere studies die ook aantonen dat het de invloed van misvormde eiwitten in de hersenen zou kunnen verminderen.

Andere stoffen die volgens de studie de productie van NMNAT2 kunnen verhogen – hoewel niet zo sterk als cafeine of rolipram – waren ziprasidone, cantharidine, wortmannine en retinolzuur. De effecten van retinolzuur zouden significant kunnen zijn omdat deze verbinding wordt gevormd uit vitamine A, aldus Lu.

Verder bleken nog 13 stoffen mogelijk de productie van NMNAT2 te kunnen verlagen. Lu meldt dat deze stoffen ook belangrijk zijn omdat begrip van hun rol in het lichaam zou kunnen leiden tot nieuwe inzichten in hoe zij zouden kunnen bijdragen aan dementie.

Vertaling: Astrid Zwart


Omega 3 uit algen

Natuurlijke multivitamine

Earthrise Spirulina


Naar het andere nieuws van vandaag