Hoge doses vitamine C als ondersteuning bij klassieke kankerbehandelingen


Cell Press

Uit klinische studies bleek dat het veilig is om patiŽnten met hersen- of longkanker regelmatig een infuus te geven van 800 tot 1000 maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, als potentiŽle strategie om de resultaten van de standaard behandelingen van kanker te verbeteren. In een studie, gepresenteerd op 30 maart 2017 in Cancer Cell, Universiteit van Iowa tonen onderzoekers aan dat hoge dosissen vitamine C de gevoeligheid voor de dood van kanker- en abnormale cellen door veranderd ijzermetabolisme, activeren.

"Dit document onthult een metabole fragiliteit in kankercellen die is gebaseerd op hun eigen productie van oxiderende middelen die ons in staat stelt de bestaande redox-actieve stoffen te gebruiken, zoals vitamine C, om kankercellen te sensibiliseren voor bestraling en chemotherapie," zegt co-auteur Garry Buettner , die ťťn van de eerste was die stelde dat kankercellen een kwetsbaarheid hebben voor de redox van actieve verbindingen over meer dan 40 jaar. Buettner, samen met de studie senior auteurs Bryan Allen en Douglas Spitz, zijn docenten aan de Universiteit van Iowa afdeling Radiation Oncology, Free Radical en Radiation Biology Program, in het Holden Comprehensive Cancer Center.

De 11 patiŽnten die deelnamen aan de hersenkanker veiligheidsproef ontvingen drie infusies per week van vitamine C gedurende 2 maanden, gevolgd door twee infusies per week gedurende 7 maanden terwijl zij een standaardzorg van bestraling en chemotherapie ondergingen. Het doel van elke infusie was de concentratie van vitamine C in het bloed van een patiŽnt te verhogen tot 20.000 pM, in vergelijking met een bloedspiegel van ongeveer 70 uM bij de meeste volwassenen. De hoge dosis is nodig omdat vitamine C een halfwaardetijd van ongeveer twee uur heeft in het menselijk lichaam. De behandeling werd over het algemeen goed verdragen; met bescheiden bijwerkingen met inbegrip van frequent WC bezoek en een droge mond. Zelden ontwikkelden sommige patiŽnten een hoge bloeddruk die snel verdween.

Waarom is deze aanpak veilig? Vitamine C, zelfs op een hoog niveau, is niet giftig voor de normale cellen. De onderzoeksgroep van Iowa vond echter dat tumoren die abnormaal hoge niveaus redox actieve ijzermoleculen bevatten (een bijproduct van abnormaal mitochondriaal metabolisme) reageren met vitamine C en waterstofperoxide en vrije radicalen afgeleid van waterstofperoxide vormen. Men neemt aan dat deze vrije radicalen selectief DNA-schade verrichten aan kankercellen (versus normale cellen) leidend tot een verhoogde dood van de kankercellen en sensibilisatie van bestraling en chemotherapie.

"Dit is een belangrijk voorbeeld van de kennis van de details van hoe mogelijke mechanismen en de fundamentele wetenschap van redox actieve verbindingen in kankercellen versus normale cellen klinisch kunnen ingezet worden bij de behandeling van kanker," zegt senior co-auteur biochemicus Douglas Spitz. "Hier verifieerden we overtuigend dat verhoogde redox-actieve metaalionen in kankercellen verantwoordelijk zijn voor de differentiŽle gevoeligheid van kankercellen versus normale cellen voor hoge dosissen vitamine C."

Vertaling: Andre Teirlinck


Omega 3 uit algen

Natuurlijke multivitamine

Earthrise Spirulina


Naar het andere nieuws van vandaag