Voedingsbestanddeel tegen kanker kan werken door be´nvloeding cellulaire genetica


OREGON STATE UNIVERSITY

CORVALLIS, Ore. - Onderzoekers hebben een van de redenen ontdekt waarom broccoli goed zou kunnen zijn voor de gezondheid.

Ze ontdekten dat sulforafaan, een voedingsbestanddeel in broccoli waarvan bekend is dat dit prostaatkanker kan voorkomen, zou kunnen werken door zijn invloed op lange, niet-gecodeerde RNA's. Dit is weer een stap voorwaarts in een fascinerende, nieuwe studierichting over de onderliggende genetica van de ontwikkeling en progressie van kanker.

De uitkomsten werden gepubliceerd door onderzoekers van de Oregon State University in het Journal of Nutritional Biochemistry.

Het onderzoek zorgt voor meer bewijs hoe deze IncRNA's, waarover men eerst dacht als een soort "rommel DNA" zonder specifieke waarde of functie, in plaats daarvan een kritische rol zouden kunnen spelen bij het activeren van cellen om kwaadaardig te worden en zich te verspreiden.

Meer en meer bewijs laat zien dat IncRNA's, waarvan er duizenden zijn, een belanrijke rol spelen in celbiologie en ontwikkeling; vaak door het controleren welke genen geactiveerd worden, of "duidelijk gemaakt worden" om hun genetische functie uit te voeren. Wetenschappers denken nu dat als deze IncRNA's ontregeld zijn ze kunnen bijdragen aan meerdere ziekteprocessen, inclusief kanker.

De IncRNA's zijn ook zeer interessant, zeggen de onderzoekers, omdat ze zo cel- en weefselspecifiek zijn.

Anders dan veel chemotherapeutische medicatie waarbij zowel gezonde als kwaadaardige cellen worden aangetast en zorgt voor ongewenste bijwerkingen, zou de controle van IncRNA's een nieuwe manier kunnen zijn om specifiek de progressie van kwaadaardige cellen te voorkomen of vertragen.

"Dit zou een keerpunt kunnen zijn in de kennis over hoe kanker veroorzaakt en verspreid wordt," zegt Emily Ho, gelauwerd directeur van de Moore Family Center for Whole Grain Foods, Nutrition and Preventive Health van OSU, professor van het College of Public Health and Human Sciences en hoofdonderzoeker van het Linus Pauling Institute.

"Het is vanzelfsprekend zeer interessant dat dit voedingsbestanddeel, met de hoogste concentraties in broccoli, IncRNA's kan be´nvloeden. Dit kan een nieuwe opening zijn naar een hele reeks nieuwe voedingsstrategieŰn of medicatie die een rol kunnen spelen bij de onderdrukking of therapeutische controle van kanker."

Vertaling: Ellen Lam


Omega 3 uit algen

Natuurlijke multivitamine

Earthrise Spirulina


Naar het andere nieuws van vandaag