DASH, het hoge bloeddruk verlagende dieet kan het risico op jicht verminderen


MASSACHUSETTS GENERAL HOSPITAL

Uit de resultaten van een onderzoek onder leiding van onderzoekers van de Massachusetts General Hospital (MGH) komt naar voren dat het volgen van een dieet dat bekend staat om vermindering van het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, waarschijnlijk ook de kans op jicht vermindert. Uit de analyses van het team dat meer dan 25 jaar data verzameld heeft, dat gepubliceerd is in The BMJ, kwamen minder gevallen van jicht voor bij mannen die een dieet volgden dat vergelijkbaar is met het DASH-dieet – bestaande uit een verhoogde inname van fruit, groente en magere zuivelproducten – terwijl degenen die een normaal Westers dieet volgden juist een verhoogde kans op jicht ontwikkelden.

“De huidige voedseladviezen met betrekking tot jicht is een dieet dat laag in purines is, wat voorkomt in bepaalde vleessoorten en zeevis, maar het volgen van zo’n dieet is weinig effectief en blijkt voor veel patiënten moeilijk te volgen,” zegt Hyon Choi, MD, DrPH, directeur van the Gout and Crystal Arthropathy Center in the MGH Division of Rheumatology, Allergy, and Immunology, hoofd auteur van het verslag. “Dit soort laag-eiwit diëten kan ook een verhoogde inname promoten van geraffineerde koolhydraten en ongezonde vetten – inclusief transvetten – , wat problemen met hart- en vaatziekten en metabool-syndroom kan verergeren, wat veel voorkomt bij jicht-patiënten.”

Door de opbouw van urinezuur kristallen in de gewrichten is jicht de meest voorkomende ontstekings arthritis geworden en de aanwezigheid hiervan in de VS en de UK is de laatste decennia flink toegenomen. Het DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dieet adviseert om fruit, groenten, magere melkproducten, hele granen, gevogelte, vis en noten te eten, en raadt af om voedsel te eten dat rijk is aan verzadigde vetten, cholesterol, transvetten en natrium, alsmede rood vlees en zoetwaren. Dit dieet is afwisselend en evenwichtig en verschillende onderzoeken hebben bevestigd dat het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten hierdoor kan verlagen. Een recente analyse uit een klinisch onderzoek van het dieet heeft aangetoond dat ook het urinezuur-niveau verminderde bij deelnemers die al een verhoogd niveau hadden.

Voor dit onderzoek bestudeerde het onderzoeksteam de gegevens van The Health Professionals Follow-up Study van meer dan 50.000 mannen uit de gezondheidszorg in de leeftijd van 40 tot 75 jaar op het moment dat het onderzoek startte in 1986. Iedere twee jaar gaven de deelnemers hun huidige gewicht door, hun medicijngebruik en de medische aandoeningen waarvoor ze zijn gediagnosticeerd. Elke vier jaar vulden ze uitgebreide vragenlijsten in over hun eetgewoonten – inclusief hoe vaak ze bepaalde voedingsmiddelen aten. De deelnemers volgden geen speciaal dieet voor het onderzoek of voor de totale Health Professionals Follow-up Study.

In de verwerking van de gegevens van 44.444 deelnemers die voorafgaand aan het onderzoek geen verleden hadden met jicht, had het onderzoeksteam een twee scores-systemen toegepast voor de gegeven informatie van elk van de deelnemers. De DASH score werd verhoogd door de consumptie van fruit, groente, noten en peulvruchten, magere zuivelproducten en hele granen, maar verlaagd door rood of verwerkt vlees, natrium en gezoete dranken. Het Westerse-eetpatroon gaf een beeld van rood en verwerkt vlees, met suiker gezoete dranken, zoetwaren, desserts, frietjes en geraffineerde granen.

Gedurende het 26-jarige onderzoek – van 1986 tot 2012 – waren 1731 deelnemers nieuw gediagnosticeerd met jicht. Personen met een hogere DASH score hadden minder kans om jicht te krijgen, terwijl het risico was verhoogd bij degenen met een verhoogde westerse dieet score. Rekening houdend met andere risico factoren voor het ontwikkelen van jicht, zoals leeftijd, gewicht, hoge bloeddruk, nierfalen en koffie- of alcoholgebruik, had dit geen invloed op de resultaten.

Terwijl de bevindingen nog in toekomstige proeven moeten worden bevestigd, merken de onderzoekers op dat er veel mensen zijn die gevaar op jicht lopen door een verhoogd urinezuur niveau en nu al mee zouden kunnen doen met het DASH dieet, omdat de helft van hen ook een verhoogde bloeddruk heeft. De enige groep die waarschijnlijk voorzichtig moeten zijn met het DASH dieet zijn mensen met ernstige nierziekten omdat het dieet veel kalium zou kunnen bevatten.

“Voor mensen met een hoog risico op jicht, speciaal degenen die ook een hoge bloeddruk hebben, Is het DASH dieet waarschijnlijk een ideale preventieve maatregel,” zegt Sharan Rai, van de MGH Division of Rheumatology, Allergy, and Immunology, hoofd auteur van The BMJ paper. "Het dieet is ook een goede optie voor patiënten met jicht die nog geen urinezuur verlagende medicijnen nodig hebben of voor diegenen die liever geen medicijnen nemen. En omdat het merendeel van de jicht-patiënten ook een hoge bloeddruk heeft, sla je twee vliegen in één klap door twee dingen tegelijk aan te pakken.”

Vertaling: Esther Lier


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica