Nanodeeltjes geladen met een component van kruiden dood kankercellen

Curcumin formule toont belofte tegen behandelingsbestendige kinderkanker

UNIVERSITEIT VAN CENTRAL FLORIDA

Het toevoegen van curcumin, een bestanddeel van geelwortel, aan nanodeeltjes kan worden gebruikt om de resistentie van neuroblastoom tumorcellen tegen te gaan en te vernietigen, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in Nanoscale.

De studie, uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers bij Nemours Children's Hospital en de Universiteit van Central Florida, toont een potentieel nieuwe behandeling voor neuroblastoom, de meest voorkomende kanker bij kinderen en zuigelingen.

"Hoog-risico neuroblastoom kan bestand zijn tegen traditionele therapie, en de kans op overleving is klein. Dit onderzoek toont een nieuwe methode van behandeling van deze tumor zonder de toxiciteit van agressieve therapie die ook late effecten op de gezondheid van de patiŽnt kan hebben", zei Tamarah J.
Westmoreland, MD, PhD, een kindergeneeskundige bij Nemours Children's Health System en senior auteur van de studie. "Unieke benaderingen om met nanodeeltjes op tumorcellen te richten geeft hoop bij de behandeling van resistente tumoren, zoals het hoog risico neuroblastoom. Wij zijn hoopvol dat in de toekomst nanodeeltjes kunnen worden gebruikt bij patiŽnten en dat de late effecten van de therapie verminderen."

Neuroblastomen zijn kankers die in vroege zenuwcellen beginnen en vaak vormen in het weefsel van de bijnieren, in de buurt van de nieren. Ongeveer 700 nieuwe gevallen van neuroblastoom worden elk jaar in de Verenigde Staten gediagnosticeerd en de meeste gevallen komen voor bij kinderen jonger dan 5 jaar oud. Hoog risico neuroblastoom is moeilijk te genezen en heeft meer kans op resistentie bij standaard therapieŽn en op terugkeren. Deze kankers zijn ook geassocieerd met late effecten na beŽindiging, met daarbij inbegrepen; ontwikkelingsvertragingen, gehoorverlies en andere handicaps.

Van curcumin is aangetoond dat zij aanzienlijke anti-kankervermogen heeft, maar heeft een lage oplosbaarheid en slechte stabiliteit, waardoor medicinaal gebruik uitdagend is. Onderzoekers van Nemours en UCF vonden dat nanodeeltjes gebruikt kunnen worden om curcumine te leveren aan tumoren.

"Dit laat zien dat nanodeeltjes een effectief leveringsmiddel van kanker drugs kunnen zijn," zegt professor Sudipta Seal, van UCF's NanoScience Technology Center en Advanced Materials Processing Analysis Center, en ook medewerker bij de studie. "Meer onderzoek is nodig, maar we zijn hoopvol dat het kan leiden tot een effectievere behandeling van deze verwoestende ziekte in de toekomst."

In de studie laadde onderzoekers Cerium oxide nanodeeltjes met curcumin en bedekte ze met dextran om te testen in cellijnen van een hoge risico vorm van neuroblastoom, bekend als MYCN-geamplificeerd, evenals niet-geamplificeerd neuroblastoom. Deze formulering veroorzaakte een substantiŽle celdood in neuroblastoomcellen, terwijl er geen of slechts kleine toxiciteit werd veroorzaakt in gezonde cellen. In het algemeen bleek dat de nano-therapeutische behandelingen meer effectief waren in MYCN-geamplificeerde cellen, die traditioneel meer bestand zijn tegen drugstherapieŽn.

Nano-wetenschappelijk onderzoek, dat de ongewone eigenschappen van materialen verkent bij de nanoschaal heeft geleid tot vooruitgang in de geneeskunde, energie, informatie opslag, computing en op andere gebieden. Op niet meer dan 100 nanometers, nanodeeltjes zijn bijzonder klein. Ter vergelijking, een vel papier is ongeveer 75.000 nanometer dik.

Vertaling: Gea Weel


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica