Studies koppelen hersenveroudering aan omega-3 en omega-6 vetzuren in bloed


UNIVERSITEIT VAN ILLINOIS IN URBANA-CHAMPAIGN

CHAMPAIGN, Ill. - Twee nieuwe studies koppelen meervoudig onverzadigde vetzuren in het bloed aan de integriteit van hersenstructuren en cognitieve vaardigheden die veroudering tegen gaan. De studies voegen aan dit bewijs toe, dat inname van omega-3 en omega-6 vetzuren gezond ouder worden kunnen bevorderen, aldus de onderzoekers. Verdere onderzoek is nodig om deze hypothese te testen.

De hersenen zijn een verzameling van onderling verbonden onderdelen, die ieder in zijn eigen tempo veroudert. Sommige hersenstructuren, en de vermogens die zij bevorderen, verslechteren sneller dan anderen, zei de Universiteit van Illinois M.D./Ph.D student Marta Zamroziewicz, die het nieuwe onderzoek leidde met Psychologie professor Aron Barbey.

"We bestudeerden een primair netwerk van de hersenen – het frontaal kwab netwerk

- dat een belangrijke rol speelt m.b.t. de “fluid intelligence”” en dat steeds kleiner wordt, zelfs bij ‘normale’ gezonde veroudering", zei Zamroziewicz.

“Fluid intelligence” beschrijft de mogelijkheid om problemen op te lossen die men nog nooit eerder heeft geconstateerd.

"In een aparte studie hebben we de structuur van witte massa van de fornix bestudeerd, een groep zenuwvezels in het midden van de hersenen die belangrijk is voor het geheugen.”

Vorig onderzoek heeft aangetoond dat de fornix een van de eerste regio’s in de hersenen is die in de ziekte van Alzheimer wordt aangetast.

In beide studies zochten de onderzoekers naar patronen van meervoudig onverzadigde vetzuren in het bloed van volwassenen van 65 tot 75 jaar. Ze analyseren de relatie tussen de voedingspatronen, de structuur van de hersenen en de prestaties op cognitieve tests. Dit onderzoek verschilt van andere dergelijke studies, die meestal gericht zijn op slechts een of twee meervoudig onverzadigde vetzuren, zei Zamroziewicz.

"Meeste onderzoeken die kijken naar deze vetten in gezondheidsstudies en m.b.t. veroudering, richten zich op de omega-3 vetzuren DHA en EPA, maar die komen van vis en visolie, en de meeste mensen van het westerse halfrond eten niet genoeg vis en visolie om de voordelen echt te kunnen zien", volgen Zamroziewicz. Andere vetzuren, zoals alfa-linoleenzuur en stearidonzuur, zijn precursoren van EPA en DHA in het lichaam. Die vetten kunnen afkomstig zijn uit landgebonden levensmiddelen zoals noten, zaden en oliën.

"Een centraal doel van onderzoek in voedingscognitieve neurowetenschappen is begrijpen hoe deze voedingsstoffen de gezondheid van de hersenen beďnvloeden, "aldus Zamroziewicz.

"Sommige van deze voedingsstoffen zijn gunstiger dan anderen."

In een studie die is gerapporteerd in het tijdschrift Nutritional Neuroscience, zochten de onderzoekers naar relaties tussen verschillende omega-3 vetzuren in het bloed, de relatieve grootte van de structuren in de frontale en parietale cortices van de hersenen, en “fluid intelligence” bij gezonde oudere volwassenen.

Het team vond correlaties tussen de bloedniveaus van drie omega-3 vetachtig zuren - ALA, stearidonzuur en ecosatriënzuur - en ‘fluid intelligence’ in deze volwassenen. Verdere analyses hebben aangetoond dat de grootte van de linker frontoparietale cortex hier een bemiddelende rol bijspeelde. Mensen met hogere bloedniveaus van deze drie voedingsstoffen hadden een grotere linker frontoparietale cortices, en de grootte van de frontoparietale cortex voorspelde de prestaties van de proefpersonen bij tests van 'fluid intelligence'.

"Veel onderzoek zegt ons dat mensen vis en visolie moeten eten om neuroprotectieve effecten te krijgen van deze vetten, maar deze nieuwe bevinding suggereert dat de vetten die we krijgen van noten, zaden en oliën ook een verschil in de hersenen kunnen maken", aldus Zamroziewicz.

In de tweede studie bleek het team dat de grootte van de fornix was geassocieerd met een evenwicht van omega-3 en omega-6 vetzuren in het bloed, en dat een robuuste fornix samenviel met geheugenbehoud bij oudere volwassenen. Opnieuw zagen de onderzoekers dat de hersenstructuur een bemiddelende rol speelde tussen de overvloed en balans van voedingsstoffen in het bloed en cognitie (in dit geval geheugen). De bevindingen worden gerapporteerd in het tijdschrift Aging & Disease.

"Deze bevindingen hebben belangrijke implicaties voor het westerse dieet, welke uit balans wordt gebracht met hoge hoeveelheden omega-6 vetzuren en lage hoeveelheden omega-3 vetzuren”, zei Zamroziewicz.

"Deze twee studies onderstrepen het belang van het onderzoek naar de effecten van groepen voedingsstoffen samen, in plaats van zich te concentreren op een”, zegt Barbey. "Zij suggereren dat verschillende patronen van meervoudig onverzadigde vetten specifieke aspecten van cognitie bevorderen door het versterken van de onderliggende neurale schakelingen die kwetsbaar zijn voor ziekte en leeftijd verwante veroudering."

Vertaling: Gea Weel


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica