Magnetische hersenstimulatie kan opgeslagen herinneringen terugbrengen


UNIVERSITEIT VAN WISCONSIN-MADISON

MADISON, Wis. -- Het is logisch dat je werkgeheugen - dat je aandacht vasthoudt voor kleine dingen van korte termijnbelang - werkt, anders zou je een nieuw telefoonnummer niet lang genoeg kunnen onthouden om het in te toetsen.

Maar hoe het precies werkt - hoe het brein besluit wat in gedachten te houden, en wat te parkeren maar bij de hand te houden voor snel gebruik - is werk in uitvoering. Werk dat onze theorieën over het denken aanscherpt en zelfs kan helpen bij schizofrenie of depressiviteit.

"Veel mentale ziekten staan in verband met het niet in staat zijn om een keuze in het denken te maken," zegt Brad Postle, professor in de psychologie aan de universiteit van Wisconsin-Madison. "Wat we nu doen is de eerste stappen maken naar het observeren van het mechanisme dat ons controle geeft over waar we over denken."

Het laboratorium van Postle onderzoekt de stelling dat het werkgeheugen dingen onthoudt door een onafgebroken hersenactiviteit. Ze ontdekten dat het brein minder belangrijke informatie ergens opbergt buiten het bereik van de werktuigen die de hersenactiviteit besturen - en daarna die informatie terugschoten naar actieve aandacht met magneten.

Hun laatste studie zal op 2 december in de uitgave van Science gepubliceerd worden.

Volgens Postle is het belangrijk om te vermelden dat de meeste mensen denken dat ze zich op veel meer kunnen concentreren dan hun werkgeheugen daadwerkelijk bevat. Het lijkt een beetje op ons gezichtsvermogen, waarbij het voelt alsof we alles overzien in ons blikveld, maar dat de details vervagen tenzij je regelmatig her-focust.

"De wetenschap dat je je constant van alles bewust bent is een door je onderbewustzijn gecreëerd soort illusie," zegt Postle. "Dat geldt ook voor het denken. Je hebt de indruk dat je aan een heleboel dingen tegelijk denkt, alles vasthoudend in je geest. Maar veel onderzoek toont aan dat je waarschijnlijk alleen aandacht geeft aan - op een bepaald moment bewust bent van - slechts een paar dingen."

Postle's groep leidde een serie experimenten waarbij aan mensen werd gevraagd om zich twee verschillende dingen te herinneren met verschillende informatie (ze gebruikten woorden, gezichten en bewegingsrichtingen) omdat ze op hun geheugen zouden worden getest.

Toen de onderzoekers hun proefpersonen een tip gaven over de naderende vraag - bijv. een gezicht i.p.v. een woord - verdween de electrische activiteit en bloedtoevoer in het brein dat geassocieerd werd met het woord-geheugen. Maar als een tweede tip kwam dat nu gevraagd zou worden over dat woord, sprong de hersenactiviteit terug naar een niveau dat aangaf nu het middelpunt van de aandacht te zijn.

"Men heeft altijd gedacht dat neuronen actief zouden moeten blijven om iets in het geheugen op te slaan. De meeste breinmodellen suggereren dat," zegt Postle. "Maar we zien dat mensen zich bijna perfect dingen herinneren zonder dat er enige activiteit te zien is dat neuronenactiviteit aantoont. Het feit dat je in staat bent het überhaupt terug te krijgen zoals in dit voorbeeld bewijst dat het niet weg is. We kunnen alleen geen bewijs zien voor dit actieve onthouden in het brein."

De onderzoekers waren ook in staat de schijnbare verloren items terug te brengen in het geheugen zonder een hint naar de onderwerpen. Ze gebruikten een techniek genaamd transcraniale magnetische stimulatie (TMS) voor de toepassing van een gefocust magnetisch veld voor een specifiek gedeelte van het brein dat samenhangt met het opslaan van het woord, zodat ze het soort hersenactiviteit konden opwekken dat staat voor gefocuste aandacht.

Verder, als ze hun proefpersonen een hint gaven om op een gezicht te focussen (waardoor de hersenactiviteit met de woord-associatie afhaakte), schoot een goed getimede transcraniale magnetische stimulatie impuls de opgeslagen herinnering terug naar de aandacht, en spoorde de proefpersonen aan om ten onrechte te denken dat ze een hint hadden gekregen om op het woord te focussen.

"We denken dat de herinnering er is, maar niet actief," zegt Postle, wiens werk gesteund wordt door het National Institute of Mental Health. "Meer dan ons alleen maar te laten zien dat het er is, kan de TMS die herinnering daadwerkelijk tijdelijk weer activeren."

Vertaling: Ellen Lam


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers



Terug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media