Concentraat van blauwe bessen verbetert de werking van de hersenen bij ouderen


UNIVERSITY OF EXETER

Uit een onderzoek aan de Universiteit van Exeter blijkt dat het drinken van geconcentreerd bosbessensap de werking van de hersenen bij oudere mensen verbetert.

In de studie ondervonden gezonde mensen tussen 65 en 77 die dagelijks geconcentreerd bosbessensap dronken verbetering in de cognitieve functie, in de bloedtoevoer naar de hersenen en in de activering van de hersenen tijdens het uitvoeren van cognitieve tests. Er waren ook aanwijzingen van verbetering van het werkgeheugen.

Bosbessen zijn rijk aan flavonoïden die antioxidante en anti-inflammatoire eigenschappen bezitten.

Dr Joanna Bowtell, hoofd van Sport en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Exeter, zei: "Onze cognitieve functie heeft de neiging te dalen naarmate we ouder worden, maar eerder onderzoek heeft aangetoond dat de cognitieve functie beter behouden blijft bij gezonde ouderen met een dieet rijk aan plantaardig voedsel.

"In deze studie hebben we aangetoond dat met slechts 12 weken dagelijks consumeren van 30 ml geconcentreerd bosbessensap de bloedtoevoer naar de hersenen, de hersenactiviteit en bepaalde aspecten van het werkgeheugen verbeterden bij deze groep van gezonde oudere volwassenen."

Van de 26 gezonde volwassenen in de studie, kregen er 12 geconcentreerd bosbessensap - het equivalent van 230g bosbessen - één keer per dag, terwijl er 14 een placebo kregen.

Voor en na de periode van 12 weken namen wij van de deelnemers een reeks van cognitieve tests af terwijl een MRI-scanner hun hersenfunctie controleerde. Terzelfdertijd werd de bloedstroom in de hersenen gemeten.

In vergelijking met de placebogroep vertoonden de personen die de bosbessensupplementen hadden genomen een significante toename van de hersenactiviteit in de hersengebieden die verband houden met de testen. De studie sloot iedereen uit die meer dan vijf porties fruit en groenten per dag namen en alle deelnemers moesten vasthouden aan hun normale voeding.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het risico op dementie vermindert bij meer gebruik van fruit en groenten en dat de cognitieve functie beter bewaard blijft bij gezonde ouderen met een dieet rijk aan plantaardige voedingsmiddelen.

Flavonoïden, die overvloedig in planten zitten zijn waarschijnlijk een belangrijk onderdeel bij het ontstaan van deze effecten.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het andere nieuws van vandaag