Zinkvoorziening heeft effect op de gezondheid van het hart


Studies tonen het verband aan tussen zinkgehaltes en de gezondheid van het hart.

TECHNISCHE UNIVERSITEIT VAN MUNICH (TUM)

Naast effect op de essentiele stofwisselingsprocessen heeft het zinkgehalte in het lichaam ook invloed op het hart. Als oxidatieve stress zich voordoet zou een zinktekort de oorzaak kunnen zijn, hetgeen al dan niet kan worden vastgesteld door de hartspier te onderzoeken. Een studie aan de Technische Universiteit van Munich (TUM) toont het verband aan tussen de totale hoeveelheid zink in het lichaam en de hartfunctie.

Oxidatieve stress ontstaat als er meer vrije radicalen in een cel geproduceerd worden dan er onderschept kunnen worden door anti-oxidanten zoals vitamine E. Het is al bewezen dat een ernstig tekort aan zink, dat zorgt voor duidelijke klinische verschijnselen, ook wordt gelinkt aan toegenomen cellulaire stress. Echter, een dusdanig tekort is erg zeldzaam. Kortstondige en latente tekorten komen veel vaker voor. Tot nu toe is er nog weinig onderzoek naar gedaan of deze ook gelinkt zijn aan oxidatieve stress.

Vanwege z'n hoge stofwisselingsactiviteit, hebben onderzoekers zich gefocust op het bestuderen van de hartspier. In verhouding tot de hoeveelheid weefsel komt hier een bijzonder groot aantal vrije radicalen voor. Bovendien heeft de hartspier een lagere anti-oxidatieve capaciteit dan andere weefsels. Daardoor is hij met name gevoelig voor oxidatieve stress.

Voor de in het Journal of Nutrition gepubliceerde studie is dit onderzocht door twee anti-oxidanten te volgen; glutathion en vitamine E (alpha-tocoferol). Beiden maken vrije radicalen onschadelijk waarbij vitamine E in het bijzonder verantwoordelijk is voor de dichtheid van het celmembraan. Het celmembraan beschermt de celinhoud voor zijn omgeving.

Oxidatieve stress wordt gereguleerd door het zinkgehalte.

Jonge biggetjes werd een aantal dagen in verschillende mate zink uit de voeding onthouden.
De onderzoekers konden hierbij vaststellen hoe een afnemende hoeveelheid zink in het lichaam de hartspieren van de dieren beinvloedde. Men ontdekte dat de concentratie van glutathion en vitamine E in de hartspier afnam naarmate het zinkgehalte in het lichaam afnam. Dientengevolge, heeft de zinkbevoorrading aan het het lichaam al in een vroeg stadium effect op het vermogen van het hart om het hoofd te bieden aan oxidatieve stress. Volgens actueel onderzoek is oxidatieve stress een predisponerende factor voor hartaandoeningen.

Daarnaast ontdekte men ook dat de genen die verantwoordeljik zijn voor een geprogrammeerde celdood (apoptosis) in zo'n fase van stress voor de cel, gestimuleerd worden als de zinkvoorraden afnemen. ” Het lichaam was niet langer in staat om het zinkgebrek te kunnen compenseren, hoewel onze testen maar een periode besloegen van een paar dagen”, aldus hoofdauteur Daniel Brugger van de Chair of Animal Nutrition bij de TUM.

Naarmate de situatie voortduurde, zag men dat het hart poogde te compenseren: “ Na de eerste fase waarin een vermindering van de concentratie zink in het weefsel werd waargenomen, greep de hartspier in en vermeerderde de hoeveelheid zink terug naar de basis (controle) hoeveelheid. Echter, deze aanvulling ging ten koste van de hoeveelheid zink in andere organen, vooral in de lever, nieren en de alvleesklier”

Verdere nog niet gepubliceerde gegevens van de lever tonen ook aan dat deze vermindering van zink in het weefsel nog vergezeld wordt van niet zichtbare ontstekingsprocessen. Dit lijkt ook te gelden voor andere organen, vooral in primaire-afweer weefsels. Extra studies zijn nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Vertaling: Arnoud


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica