Schouderpijn teken van verhoogd risico op hart- en vaatziekten


Universiteit van Utah Health Sciences

Heffen, vervoeren en verpakken kunnen een fysieke belasting zijn en de oorzaak van schouderpijn. Maar nu blijkt dat er nog een andere reden zou kunnen zijn van schouderpijn. Een nieuwe studie geleid door onderzoekers aan de Universiteit van Utah School of Medicine ontdekte dat mensen met symptomen van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten meer kans hebben op schouderproblemen, pijn in de gewrichten en rotator cuff scheuren.

"Als iemand rotator cuff problemen heeft zou het een teken kunnen zijn dat er iets anders aan de hand is. Het kan nodig zijn om bij zulke personen de risicofactoren te bekijken voor hart- en vaatziekten", zegt hoofdauteur van de studie, Kurt Hegmann, MD, MPH, hoogleraar Family and Preventive Medicine en directeur van het Rocky Mountain Center for Occupational and Environmental Health. Het onderzoek werd gepubliceerd in Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Herhaalde fysieke belasting wordt het meest verantwoordelijk gehouden voor overbelaste schoudergewrichten en spieren en pezen die hen omringen. Denk na over een pitcher die 100 keer per dag een honkbal gooit. Hoewel lichamelijke inspanningen zeker irritant kunnen zijn, wijst accumulerend bewijsmateriaal erop dat wel eens andere factoren in het spel zouden kunnen zijn. Uit eerder onderzoek bleek dat mensen die een verhoogd risico hadden op hart- en vaatziekten ook de neiging hadden op een carpaal tunnel syndroom, Achilles tendinitis en tenniselleboog en andere aandoeningen van het bewegingsapparaat.

De huidige studie van Hegmann en collega's voegt schouderproblemen toe aan de lijst. Hoe meer hart- en vaatziekten risicofactoren de deelnemers aan de studie pijnigden zoals hoge bloeddruk, hoge cholesterol en diabetes, hoe groter de kans dat ze schouderproblemen kregen.

36 deelnemers met de meest ernstige collectie van risicofactoren hadden 4,6 keer meer kans op het krijgen van schouderpijn en pijn in de gewrichten. Ze hadden ook bijna zes keer meer kans op een rotator cuff tendinitis. Deelnemers met een gemiddeld aantal risicofactoren hadden 1,5 tot 3-voudig meer kans op één of ander gewrichtsprobleem. Meerdere studieresultaten besluiten dat er een relatie is tussen hart- en schouderproblemen; maar de onderzoekers zullen nog een follow-up met een prospectieve studie moeten organiseren om oorzaak en gevolg te bewijzen.

Meestal wordt een fysieke belasting als de oorzaak bestemd van pijn in de schouder, maar de gegevens van de 1.226 geschoolde arbeiders die deelnamen aan het onderzoek, suggereren anders. Ergonomen controleerden zorgvuldig airbag fabrikanten, vleesverwerkers, meubelmakers en geschoolde arbeiders. Elke krachtige beweging, stoten en trekken werd meegenomen in een stamindex toegewezen aan elke werknemer. Men vond dat een zwaarder belastende taak niet te vertalen is in meer schouderproblemen. Evenmin de tijd besteed voor andere lichamelijke activiteiten.

"Wat we denken en zien is dat grote kracht het ontstaan van rotator cuff problemen kan versnellen, maar het is niet de primaire oorzaak”, zegt Hegmann. "Hart- en vaatziekten risicofactoren kunnen belangrijker zijn dan werkfactoren bij dit soort problemen."

Hij zegt dat het mogelijk is dat het behandel van de bloeddruk en andere hart risicofactoren schouderongemak kan verlichten.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het andere nieuws van vandaag