Uitgebreide studie toont aan: Vitamine D beschermt tegen verkoudheid en griep


QUEEN MARY UNIVERSITY OF LONDON

Vitamine D-supplementen beschermen tegen acute luchtweginfecties, waaronder verkoudheid en griep, zo blijkt uit een studie onder leiding van de Queen Mary Universiteit te Londen (QMUL).

Het onderzoek verschaft het meest overtuigende bewijs tot nu toe dat vitamine D gunstig is voor meer dan alleen botten en spieren en dat zou belangrijke gevolgen kunnen hebben voor het gezondheidsbeleid, waaronder het verrijken van voeding met vitamine D, om het hoge aantal mensen met een vitamine D-tekort in Groot-Brittannië aan te pakken.

De resultaten, verschenen in het BMJ, zijn gebaseerd op een nieuwe analyse van ruwe data van ongeveer 11.000 deelnemers uit 25 klinische proeven die in 14 landen zijn uitgevoerd, waaronder het Verenigd Koninkrijk, de VS, Japan, India, Afghanistan, België, Italië, Australië en Canada. Apart genomen hadden deze onderzoeken tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Bij sommigen was de conclusie dat vitamine D zou beschermen tegen luchtweginfecties, terwijl anderen geen effect maten.

Hoofdonderzoeker Professor Adrian Martineau van QMUL zegt: “Deze belangrijke gezamenlijke onderzoeksinspanning heeft voor het eerst definitief bewijs geleverd dat vitamine D echt beschermt tegen luchtweginfecties. Onze analyse van de verzamelde ruwe data van alle 10.933 deelnemers gaf ons de mogelijkheid om de netelige kwestie aan te pakken van hoe het kon dat vitamine D ‘werkte’ in sommige onderzoeken maar in andere niet.”

“Het komt erop neer dat de beschermende effecten van vitamine D-suppletie het sterkst zijn bij degenen met de laagste vitamine D-gehaltes en als dagelijks of wekelijks een supplement wordt gegeven in plaats van met langere tussenpozen.”

“Verrijking van voeding met vitamine D zorgt voor een voortdurende toediening van een lage dosis vitamine D. Dit heeft in verscheidene landen gezorgd voor het nagenoeg verdwijnen van ernstige vitamine D-tekorten. Door dit nieuwe voordeel van vitamine D aan te tonen, versterkt onze studie de gedachte dat het goed zou zijn om voedsel verrijkt met vitamine D in te gaan voeren in landen zoals Groot-Brittannië, waar een ernstig vitamine D-gebrek veel voorkomt.”

Van vitamine D – de “zonvitamine” – wordt gedacht dat het beschermt tegen luchtweginfecties doordat het de aanmaak van antimicrobiële peptiden (natuurlijke antibiotica-achtige stoffen) bevordert in de longen. De resultaten van de studie passen bij de waarneming dat verkoudheden en griep het vaakst voorkomen in de winter en het voorjaar, als het niveau van vitamine D op zijn laagst is. Dit kan ook verklaren waarom vitamine D beschermt tegen astma-aanvallen, die vaak worden getriggerd door luchtwegvirussen.

Dagelijkse of wekelijkse toediening van vitamine D halveerde het risico op acute luchtweginfecties bij mensen met het laagste basisniveau, onder de 25 nmol/L. Mensen die echter een hoog basisniveau hadden, profiteerden er ook van, hoewel het effect bescheidener was (10 procent risicoreductie). De afname in het risico op acute luchtweginfecties door toediening van vitamine D was over het geheel genomen vergelijkbaar met het effect van de griepprik.

Acute luchtweginfecties zijn in de hele wereld een hoofdoorzaak van ziekte en sterfte. Infecties van de bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid en griep, zijn de vaakst voorkomende reden voor huisartsenbezoek en ziektmeldingen op het werk. Acute lagere luchtweginfecties zoals longontsteking komen minder vaak voor, maar veroorzaakten in 2013 wereldwijd naar schatting wel 2,65 miljoen doden. Vitamine D-suppletie is veilig en goedkoop, dus de afname in acute luchtweginfecties vanwege toediening van vitamine D zou wel eens zeer kosteneffectief kunnen zijn.

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het andere nieuws van vandaag