Eten van gluten verlaagt de kans op diabetes 2 blijkt uit een nieuwe studie


American Heart Association

Uit onderzoek gepresenteerd op de American Heart Association's Epidemiologie and Prevention/Lifestyle and Cardiometabolic Health 2017 Scientific Sessions blijkt dat het eten van meer gluten worden geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst, geeft brood en andere gebak elasticiteit tijdens het bakproces en een stevige structuur van het eindproduct. Een klein percentage van de bevolking kan geen gluten verdragen als gevolg van coeliakie of gluten gevoeligheid, maar glutenvrije diŽten zijn populair geworden voor mensen zonder deze problemen, ook al is er geen bewijs dat de vermindering van gluten voordelen biedt op lange termijn voor de gezondheid.

"We wilden onderzoeken of gluten consumptie de gezondheid kan beÔnvloeden van mensen met geen duidelijke medische redenen om gluten te vermijden," zei Geng Zong, Ph.D., onderzoeker bij de afdeling Voeding aan de Harvard University's T.H. Chan School of Public Health in Boston, Massachusetts. "Glutenvrije voedingsmiddelen hebben vaak minder voedingsvezels en andere micronutriŽnten, waardoor ze minder voedzaam zijn en ze kosten ook meer. Mensen zonder coeliakie zouden het verminderen van hun gluteninname als preventie voor chronische ziekten in het bijzonder voor diabetes, moeten herzien."

MicronutriŽnten zijn voedingscomponenten zoals vitaminen en mineralen.

In deze lange-termijn observationele studie vonden de onderzoekers dat de meeste deelnemers minder dan 12 gram gluten per dag innamen, en binnen dit gebied hadden degenen die het meest gluten aten een lager risico op diabetes type 2 over een verloop van dertig jaar follow-up. De deelnemers die minder gluten aten hadden ook de neiging om minder graanvezels, een bekende beschermende factor voor diabetes type 2, te eten.

Na verder onderzoek rond de mogelijke gevolgen van graanvezels, hadden de personen met de hoogste 20 procent van glutenconsumptie 13 procent lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 in vergelijking met degenen met het laagste dagelijks glutengebruik (ongeveer minder dan 4 gram).

De onderzoekers schatten de dagelijkse inname van gluten voor 199.794 deelnemers in drie lange termijn studies - 69.276 uit de Nurses 'Health Study (NHS), 88.610 uit de Nurses' Health Study II (NHSII) en 41.908 uit de Health Professionals Follow-up Study (HPFS) - uit voedselfrequentie vragenlijsten ingevuld door de deelnemers om de twee tot vier jaar. De gemiddelde dagelijkse inname van gluten bedroeg 5,8 g/d voor NHS, 6,8 g/d voor NHSII en 7,1 g/d voor HPFS en belangrijke voedingsbronnen waren pasta, ontbijtgranen, pizzaís, muffins, pretzels en brood.

In de loop van de studie die liep over 4.240.000 persoonsjaren follow-up van 1984-1990 tot 2010-2013 werden 15.947 gevallen van diabetes type 2 bevestigd.

De deelnemers vermeldden zelf hun glutenconsumptie en de studie was observationeel en werd bevestigd door andere onderzoeken. Het merendeel van de deelnemers namen deel aan de studie voor het gluten-vrij dieet populair werd, zodat er geen gegevens bij waren van gluten geheelonthouders.

Vertaling: Andre Teirlinck


Omega 3 uit algen

Natuurlijke multivitamine

Earthrise Spirulina


Naar het andere nieuws van vandaag