Studie toont verband tussen geweld en geestesziekten


North Carolina State University

Nieuw onderzoek aan de North Carolina State University, RTI International, Arizona State University en het Duke University Medical Center vindt een groot aantal factoren die worden geassocieerd met het daaropvolgende risico van volwassenen met een psychische aandoening om slachtoffer of dader te worden van geweld. Het werk wijst op het belang van maatregelen rond geestelijke gezondheidsproblemen om het geweld in de gemeenschap en geestelijke gezondheidszorg te verminderen.

"Dit werk bouwt voort op een eerdere studie die vond dat bijna een derde van de volwassenen met een psychische aandoening waarschijnlijk slachtoffer worden van geweld binnen een periode van zes maanden," zegt Richard Van Dorn, onderzoeker bij RTI en hoofdauteur van de studie. "In deze studie hebben we twee fundamentele vragen aangepakt: Als iemand slachtoffer is geweest heeft hij of zij meer kans om gewelddadig te worden en als iemand gewelddadig is heeft hij of zij meer kans slachtoffer te worden? Het antwoord is ja, op beide vragen."

De onderzoekers analyseerden gegevens uit een database van 3473 volwassenen met psychische aandoeningen die vragen hebben beantwoord over zowel het plegen van geweld als het slachtoffer zijn van geweld. De database putte uit vier eerdere studies die gericht zijn op onderwerpen rond antipsychotische medicijnen als behandeling. Deze studies hadden verschillende onderzoeksdoelen, maar gebruikten al vroeg identieke vragen in verband met geweld en slachtofferschap. Voor deze studie gebruikten de onderzoekers een basisuitgang van de geschiedenis rond de geestelijke gezondheidszorg van elke deelnemer en hielden vervolgens de gegevens van elke deelnemer bij gedurende maximaal 36 maanden.

Met name bekeken de onderzoekers de status van dakloosheid, intramurale behandeling van de geestelijke gezondheid, psychische klachten door mentale ziekte en of zij slachtoffer of dader van geweld waren geweest. De onderzoekers beoordeelden al deze punten als indicatoren en resultaten - d.w.z. zowel oorzaken als gevolgen. "Wij vonden dat al deze indicatoren belangrijk waren maar vaak op verschillende manieren", zegt Sarah Desmarais, universitair hoofddocent psychologie aan de NC State en co-auteur. "Bijvoorbeeld, drugsgebruik was een belangrijke indicator voor het plegen van geweld, terwijl het gebruik van alcohol een indicator was van slachtoffer van geweld." De onderzoekers vonden ook dat een bepaalde categorie van psychische klachten ook nauw betrokken was bij geweld: affectieve symptomen.

“Met affectief, bedoelen we de symptomen zoals angst, depressie en een slechte impulscontrole," zegt Desmarais. “Hoe uitgesprokener de affectieve symptomen, hoe groter de kans op het plegen van geweld en slachtoffer van geweld te worden. Dit is vooral belangrijk omdat er al goede praktijken bestaan voor het helpen van mensen met therapeutische interventies of medicatie", voegt ze eraan toe. “Door het behandelen van mensen die deze symptomen vertonen kunnen we geweld verminderen; gewoon met medicijnen of door het verminderen van alcoholgebruik. We moeten de onderliggende geestesziekte behandelen die geassocieerd is met deze affectieve symptomen."

Het onderzoek toonde ook aan hoe geweld in de tijd kan evolueren. Zo bijvoorbeeld vonden de onderzoekers dat een gebeurtenis waarin een persoon het slachtoffer was van geweld zeven andere effecten veroorzaakte, zoals psychische klachten, dakloosheid en zelf plegen van geweld. Die zeven effecten waren aanleiding tot gemiddeld 39 effecten extra.

"Het is een complexe reeks van interacties die terug keren en verergeren na verloop van tijd, van geestelijke gezondheidsproblemen tot gewelddadig gedrag", zegt Van Dorn.

"Deze resultaten vertellen ons hoe we moeten omgaan met volwassenen met ernstige psychische ziekte," voegt hij eraan toe.

"Investeren in de geestelijke gezondheidszorg met community-based programma's zou resulteren in een aanzienlijke vermindering van gewelddadige gebeurtenissen," zegt Desmarais. "Dat zou effectiever en efficiënter zijn dan te wachten tot zulke mensen opdagen op spoeddiensten met een geestelijke gezondheidscrisis of worden betrokken in het rechtssysteem als slachtoffer of dader van geweld.

"Wij beschikken over behandelingen voor al deze problemen; we moeten ze alleen maar ter beschikking stellen van de mensen die ze nodig hebben," zegt Desmarais.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media