Tandholten kunnen 'natuurlijk' worden bestreden

Een nieuwe ontdekking kan leiden tot natuurlijke anticavitaire producten, melden onderzoekers.

Wetenschappers van de West-Chinese School voor Stomatologie en Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam hebben het belangrijkste actief bestanddeel van Galla Chinensis, een natuurlijk kruid, ontdekt en de werkzaamheid tegen cariës verder verbeterd. De bevinding werd gepubliceerd in The Open Dentistry Journal.

Om een gezonde mond te behouden, moet de orale omgeving relatief neutraal zijn. Wanneer de mondholte zuurder wordt, kunnen tandholten of andere aandoeningen ontstaan. Galla Chinensis bleek de zuurproductie van cariës geassocieerde bacteriën te remmen en tanden beter bestand te maken tegen zure aanvallen.

Het onderzoeksteam van West China School of Stomatology heeft honderden Chinese kruiden getest en vastgesteld dat Galla Chinensis een groot potentieel heeft om tandcariës te voorkomen vanwege het antibacterieel vermogen en het voordeel van tandmineralisatie. Galla Chinensis bezit ook substantiële antivirale, anti-kanker, hepatoprotectieve, antidiarree en antioxiderende eigenschappen. Het belangrijkste werkzaam bestanddeel van Galla Chinensis is echter onbekend, wat de toepassing in de tandheelkunde tegenhoudt.

In de onderhavige studie werden verschillende extracten van Galla Chinensis met verschillende hoofdingrediënten verkregen en bepaald met behulp van vloeistofchromatografie-massaspectrometrie (LC-MS) -analyse. De antibacteriële capaciteit werd bepaald met behulp van een polymicrobieel biofilmmodel, dat reproduceerbare plaque-achtige biofilms kan genereren die in vivo voorkomen. Het effect van het remmen van tanddemineralisatie werd getest met behulp van een in vitro pH-cyclusregime, dat de periodieke pH-verandering in de mond nabootste.

"Gallotanninen met gemiddeld molecuulgewicht zijn het meest actief bestanddeel in termen van cariëspreventie" concludeerde Xuelian Huang, PhD, DDS, de hoofdauteur.

Bij tandcariës zijn de prevalentie en incidentie van cariës aanzienlijk verminderd door de introductie van fluoride. Het is echter geen totale genezing en er is nog steeds behoefte aan producten die complementair zijn aan fluoride. Met deze nieuwe bevindingen werkt het onderzoeksteam samen met de industrie aan de ontwikkeling van nieuwe mondverzorgingsproducten.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag