Periodontale ziektes geassocieerd met een hoger risico op verschillende kankersoorten

Zowel rokers als niet-rokers met tandproblemen lopen groter risico.

AMERIKAANSE VERENIGING VOOR KANKERNAVORSING

periodontale ziektes geassocieerd met verhoogd risico op verschillende vormen van kanker bij postmenopauzale vrouwen, ook bij vrouwen die nooit gerookt hadden.

De studie werd gepubliceerd in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, een tijdschrift van de American Association for Cancer Research.

Jean Wactawski-Wende, PhD, professor aan de afdeling Epidemiologie en Milieu Gezondheid en decaan van de School van Volksgezondheid en Gezondheidsberoepen, Universiteit van New York in Buffalo, is de senior auteur. Ngozi Nwizu, BDS, MMSc, PhD, adjunct-professor in mond- en maxillofaciale pathologie aan de Universiteit van Texas School of Dentistry, is de hoofdauteur.

In de afgelopen jaren heeft onderzoek aangetoond dat periodontale ziektes een risicofactor zijn voor bepaalde vormen van kanker, waaronder borstkanker, orale en slokdarmkanker. Echter, weinig studies hebben het algehele risico voor alle vormen van kanker geanalyseerd.

De onderzoekers hebben een prospectieve cohortstudie uitgevoerd van 65.869 vrouwen in de leeftijd tussen 54 en 86 jaar die ingeschreven waren in de Women's Health Initiative Observational Study. De vrouwen hadden zelf over hun periodontale ziektes gerapporteerd langs vragenlijsten die tussen 1999 en 2003 werden rondgestuurd. De onderzoekers monitoorden op kanker tot en met september 2013. Over een gemiddelde opvolging van 8,32 jaar, identificeerden de onderzoekers 7.149 gevallen van kanker.

De studie toont aan dat een geschiedenis van periodontale ziekte geassocieerd was met een 14 procent hoger risico op het ontwikkelen van kanker. De sterkste associatie was voor kanker aan de slokdarm, die meer dan drie keer groter was bij vrouwen die een periodontale ziekte hadden gemeld. Longkanker, galblaaskanker, melanoom en borstkanker waren ook geassocieerd met een significant hoger risico.

De onderzoekers merkten op dat bepaalde kankers, zoals borstkanker, longkanker en galblaaskanker, hogere risico's toonden bij vrouwen die gerookt hadden en leden aan een periodontale ziekte. Anderen, zoals melanoom, waren geassocieerd met een hoger risico bij vrouwen die nooit gerookt hadden maar die een periodontale ziekte hadden gerapporteerd.

Wactawski-Wende zei dat de biologische mechanismen die de periodontale ziekte en kanker verbinden nog niet volledig begrepen worden. Zij zei dat een mogelijke verklaring is dat orale pathogenen mogelijk in speeksel en tandplak kunnen worden over gedragen, of zieke periodontale weefsels met de bloedsomloop in contact komen om zo andere plaatsen in het lichaams te bereiken en bij te dragen tot carcinogenese; Dit kan mogelijk de sterke associatie met slokdarmkanker verklaren.

"De slokdarm is in de nabijheid van de mondholte waardoor periodontale pathogenen gemakkelijk toegang hebben tot het slijmvliesslijmvlies dat wordt ge´nfecteerd wat het kankerrisico op dit terrein bevordert,ö zei Wactawski-Wende.

"Onze bevindingen vormen de basis voor een verder bewijs dat periodontale ziektes gekoppeld zijn aan kanker, en ondersteunen de noodzaak om verder te onderzoeken hoe periodontale ziekte bijdraagt tot een verhoogd risico op kanker," zei Nwizu.

De auteurs hebben gezegd dat de omvang van de studie de kracht van de bevindingen ondersteunt.

"Deze studie is de eerste nationale studie gericht naar vrouwen, met name oudere vrouwen," zei Wactawski-Wende. "Onze studie was voldoende groot en gedetailleerd genoeg om niet alleen het algehele risico op kanker bij oudere vrouwen met periodontale ziekte te onderzoeken, maar ook om nuttige informatie te verstrekken over een aantal kankerspecifieke sites."

De auteurs hebben ook gezegd dat omwille van de zelf-gerapporteerde gegevens, de prevalentie van de periodontale ziekte wellicht ondergerapporteerd was. Zij voegen eraan toe dat verder onderzoek met nauwkeuriger beoordelingen van periodontale ziektes nuttig zou kunnen zijn om het verband tussen periodontale ziekte en kanker te bevestigen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica