Tandimplantaten met antibacteriŽle werking


De Universiteit van Baskenland (UPV/EHU) is bezig met de ontwikkeling van coatings voor tandimplantaten, die ervoor zorgen dat de implantatie succesvol is

UNIVERSITY OF THE BASQUE COUNTRY

De zoektocht naar coatings die kunnen voorkomen dat bacteriŽn zich kunnen hechten in het gebied rondom het implantaat en het kunnen koloniseren ďis een ontzettend interessant onderwerp, wat wel te zien is aan enorme aantal publicaties dat op dit gebied is uitgekomen,Ē zo verklaart Beatriz Palla, onderzoeker bij de Biomaterials Group bij het Department for Polymer Science and Technology van de UPV/EHU. Feitelijk is het zo dat ďongeveer 10% van de implantaten verwijderd moet worden vanwege problemen met de osseointegratie (correcte ingroei in het bot) of vanwege beginnende infecties,Ē voegt zij toe.

Bij het ontwikkelen van strategieŽn ter bestrijding van deze problemen staat men voor de uitdaging om de titaniumimplantaten te voorzien van antibacteriŽle eigenschappen, en tegelijkertijd rekening te houden met de enorm sterke afweer die bacteriŽle stammen kunnen ontwikkelen tegen conventionele antibioticabehandelingen.

Dat was de uitdaging waar de UPV/EHU-groep, die al enige tijd bezig is met het ontwikkelen van materialen voor tandimplantaten, voor stond en waar zij graag een oplossing voor wilde ontwikkelen. ďWe beschikten al over coatings die de aangroei van bot rond het implantaat bevorderden, waarmee de verankering in het bot werd vergemakkelijkt. In een poging om nog wat verder te gaan onderzochten we hoe deze coatings antibacterieel gemaakt konden worden,Ē aldus de onderzoeker.

De methode die werd gebruikt was ďsol-gelsyntheseĒ, een proces dat gebaseerd is op de bereiding van een precursor-oplossing (Ďsolutioní, sol) die vanzelf na enige tijd in een gelei verandert en dan gebruikt kan worden als coating op het oppervlak van de titanium schroef. Na een hittebehandeling op hoge temperatuur in de oven kan de gel op de schroef worden aangebracht die geÔmplanteerd gaat worden. ďWe gebruikten silica als precursor (uitgangsmateriaal), omdat uit veel studies blijkt dat deze stof osteo-inductief is (botaangroei-bevorderend), wat betekent dat het ťťn van de doelen helpt realiseren die we wilden bereiken. Bovendien voegden we, om de materialen antibacteriŽle eigenschappen mee te geven, verschillende antibacteriŽle middelen toe.Ē

Voor dit onderzoek ontwikkelde Palla drie soorten coatings, afhankelijk van de verschillende antibacteriŽle middelen; alle drie bevatten ze een mechanisme dat bacteriŽle infecties bestreed: een profylactisch middel, waarbij voorkomen wordt dat de bacteriŽn zich Łberhaupt hechten en vervolgens een infectie veroorzaken, of door de infectie te elimineren als die zich toch voordeed.

Wat nodig was voor een profylactische coating, was een ďmateriaal met een lange afbraaktijd, zodat het aan de schroef zou blijven zitten en zo lang mogelijk de bacteriŽn zou beletten om zich te hechten,Ē zegt Palla. Voor de coatings die bedoeld waren om een infectie uit te roeien die zich al had gemanifesteerd, was echter ďeen snel afbrekend materiaal nodig, zodat het antibacteriŽle middel zo snel mogelijk vrijgegeven zou worden om de infectie te bestrijdenĒ. Bovendien werd er een coating speciaal ontwikkeld om ďdirect te worden toegepast, tijdens de ingreep bij de tandarts zelf, op de geÔnfecteerde schroef en zonder dat het implantaat bij de patiŽnt hoeft te worden verwijderd. Er is op dit nieuwe materiaal patent aangevraagd; het blijft daardoor nog een fabrieksgeheim,Ē zo legt de onderzoeker uit.

Gezien de resultaten gelooft Palla dat ďbevestigd kan worden dat coatings met antibacteriŽle eigenschappen zijn ontwikkeld, die de correcte integratie van het implantaat in het kaakbot niet beÔnvloedenĒ. Zij geeft echter tevens toe dat er nog een lange weg te gaan is voordat ze kunnen worden toegepast en in de tandartspraktijk kunnen worden gebruikt: ďNog afgezien van alle proeven die nog moeten worden uitgevoerd, zou het ook goed zijn om nog wat meer onderzoek te verrichten om de resultaten te optimaliseren.Ē

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het andere nieuws van vandaag