Medicijn tegen de ziekte van Alzheimer kan een revolutie betekenen bij tandheelkundige behandelingen


King's College London.

Een team van onderzoekers aan het King's College in Londen ontdekte een nieuwe methode voor het stimuleren van de vernieuwing van levende stamcellen in tandpulp met behulp van een medicijn gebruikt bij de ziekte van Alzheimer.

Na een trauma of een infectie kan het binnenste, de zachte pulp, van een tand besmet wordt. Een dunne band van natuurlijke dentine beschermt onze tanden tegen infecties maar is niet voldoende om effectief grote holtes te repareren.

Momenteel vullen de tandartsen de tanden met kunstmatige cement, zoals op calcium en silicium gebaseerde producten. Deze cement blijft in de tand maar integreert niet waardoor het normaal mineraal niveau van de tand nooit volledig herstelt.

In Scientific Reports verscheen het bericht dat wetenschappers van het Dental Institute aan het King's College in Londen een manier gevonden hebben om de stamcellen in de pulp van de tand te stimuleren en nieuwe dentine - het mineraal dat onze tanden beschermt - te genereren in grote holten waardoor de noodzaak van vullingen of cement vermindert.

De nieuwe biologische aanpak toont aan dat tanden gebruik maken van hun natuurlijk vermogen om grote holtes te repareren in plaats van met behulp van cement of vullingen, die gevoelig zijn voor infecties en regelmatig moeten worden vervangen. Inderdaad wanneer vullingen mislukken of een infectie optreedt, moet de tandarts de vulling verwijderen en een grotere oppervlakte behandelen; na meerdere behandelingen moet de tand uiteindelijk toch getrokken worden.

Daar deze nieuwe methode die de natuurlijke tandreparatie bevordert zijn bovengenoemde problemen van de baan en kan de patiŽnt geholpen worden met een natuurlijker middel.

Eťn van de moleculen die door het team gebruikt werd om de de stamcellen te stimuleren is Tideglusib dat eerder werd gebruikt in klinische studies om neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, te behandelen.

Gebruik makend van bioafbreekbare collageen sponzen bracht het team lage dosissen van orale glycogeen synthase kinase (GSK-3) aan op de tand. Zij vonden dat de spons na zekere tijd afbrak en vervangen werd door nieuwe dentine, waardoor volledig herstel optrad. Collageen sponzen zijn in de handel verkrijgbaar en klinisch goedgekeurd.

Hoofdauteur van de studie, professor Paul Sharpe van King's College in Londen zei: "De eenvoud van onze aanpak is ideaal voor een klinisch tandheelkundige product voor de natuurlijke behandeling van grote holten, omwille van zijn pulpbescherming en het herstel van dentine.

ďDaar het een geneesmiddel betreft dat reeds klinisch getest is voor de ziekte van Alzheimer is er een reŽle kans dat deze tandbehandeling snel wordt ingevoered."

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media