Werken prebiotica of probiotica effectief tegen atopisch eczeem ?


Bewijs van een sleutelrol voor een vernieuwde darmflora in de ontwikkeling van atopische dermatitis (AD) toont aan dat het gebruik van probiotica en prebiotica de microbiële onevenwichtigheden in de darm kan corrigeren en AD kan helpen voorkomen of behandelen.

Een uitgebreid overzicht van klinische onderzoeken rond probiotica en prebiotica, afzonderlijk of gecombineerd gegeven en factoren die van invloed zij op hun doeltreffendheid is gepubliceerd in Pediatric Allergy, Immunology, and Pulmonology, een peer-reviewed tijdschrift van Mary Ann Liebert, Inc., uitgevers. Het artikel is gratis beschikbaar op de gelijknamige site.

Eishika Dissanayake, MBBS en Naoki Shimojo, MD, PhD, Graduate School of Medicine, Chiba University, Japan, bespreken de meest recente kennis over de relatie tussen AD en afwijkingen in de darmflora in het artikel getiteld “Probiotics and Prebiotics in the Prevention and Treatment of Atopic Dermatitis”. De auteurs benadrukken de noodzaak voor verder onderzoek om de ziekte mechanismen en de factoren die de effectiviteit van specifieke prebiotische of probiotische therapie kunnen beïnvloeden te begrijpen - zoals stamselectie, timing, duur en wijze van toediening.

Het artikel maakt deel uit van een themanummer over atopische dermatitis onder leiding van gastredacteur Norito Katoh, Kyoto Prefectural University of Medicine, Japan.

"Atopische dermatitis is een veel voorkomende aandoening, met name in de ontwikkelde landen, waar het tot 20% van de kinderen treft”, zegt Pediatric Allergie, Immunologie en Longziekten Editor-in-Chief Mary Cataletto, MD, hoogleraar klinische kindergeneeskunde aan de Rijksuniversiteit van New York bij Stony Brook.

"Recente studies hebben verbanden getoond tussen een afwijkende darmflora en de ontwikkeling van atopische dermatitis. Gezien de aanzienlijke invloed van atopische dermatitis op de levenskwaliteit en gezondheidszorg zijn studies naar de mogelijke rol van therapeutische manipulatie van de darmflora voor zowel behandeling als preventie een belangrijk aandachtspunt voor toekomstig onderzoek. "

Vertaling: Andre TeirlinckNuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers

 

 

Terug naar het hoofdmenu