Studie vindt verband tussen weinig slaap en zwangerschapsdiabetes mellitus


DUKE-NUS MEDICAL SCHOOL

Een studie uitgevoerd in Singapore heeft een verband gevonden tussen weinig slaap tijdens de zwangerschap en zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM). Dit is de eerste studie die het verband legt tussen slaapduur en GDM in een multi etnisch onderzoek onder de Aziatische bevolking. De bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift SLEEP, suggereren dat het aanpakken van de slaapproblemen tijdens de zwangerschap mogelijk het risico op het ontwikkelen van GDM kan verminderen.

Diabetes is een wereldwijd gezondheidsprobleem en een steeds nijpender probleem in Azië. In een rapport uit 2015 van de International Diabetes Federation (IDF), werd onder de ontwikkelde landen Singapore vermeld als de tweede hoogste in percentage aan diabetici.

Het heeft ook één van de hoogste percentages GDM, waardoor het risico van latere type 2 diabetes vergroot.

GDM wordt gediagnosticeerd door een hoge bloedsuikerspiegel en is één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap. Onbeheerde hoge glucosespiegels tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot complicaties voor zowel moeder als kind met inbegrip van premature weeën, geboortetrauma, hoge bloeddruk bij moeders en een verhoogd risico van moeder- en foetale sterfte. Om de last van diabetes te verminderen en te beheren is het noodzakelijk om de factoren die kunnen bijdragen tot een ongezonde bloedsuikerspiegel te identificeren.

Slaap is zo één van die factoren die van invloed zijn op het glucosemetabolisme Sommige studies hebben aangetoond dat korte slaap een risicofactor is voor type 2 diabetes. Echter slechts weinig studies leggen de relatie tussen slapen en GDM met name bij de Aziatische bevolking. Recent onderzoek toont aan dat volwassenen in Singapore behoren tot degenen die het meest van de slaap beroofd worden in de wereld. Dit gebrek aan slaap kan bijdragen tot GDM bij Aziatische vrouwen die zo al een verhoogd risico hebben op GDM in vergelijking met blanke vrouwen.

Om te bepalen of weinig slaap verband heeft met een verhoogd risico op GDM analyseerden Associate Professor Joshua Gooley van de Duke-NUS Medical School en dr Cai Shirong van de National University of Singapore Yong Loo Lin School of Medicine, lid van de National University Health System (Nuhs), de slaap en glucose niveaus van de deelnemers aan de studie Growing Up in Singapore Towards Healthy Outcomes (GUSTO).

Om het mogelijke verband tussen de korte slaap en GDM te onderzoeken werd aan 686 vrouwen gevraagd een vragenlijst over slaap in te vullen en hun glucosewaarden te vermelden gemeten in een standaard klinische proef (orale glucose tolerantie test) bij 26 tot 28 weken zwangerschap. Van de 686 deelnemers werden 131 (19%) gediagnosticeerd met GDM.

Statistische analyses werden uitgevoerd om te beoordelen of blootstelling aan korte slaap, gedefinieerd als minder dan 6 uur per nacht, geassocieerd is met een grotere kans op GDM. De onderzoekers vonden dat een korte slaap verband heeft met een verhoogd risico op GDM, na correctie voor factoren zoals leeftijd, BMI, en de geschiedenis van GDM. Interessant is dat de frequentie van GDM het hoogst was (27,3%) bij vrouwen die gemeld hadden minder dan zes uur per nacht te slapen en het laagst (16,8%) bij vrouwen die aangaven te slapen tussen zeven tot acht uur per nacht.

Resultaten zijn consistent met resultaten die aantonen dat de korte slaap geassocieerd is met Type 2 diabetes bij niet-zwangere populatie. Ze zijn ook in overeenstemming met kleinere studies bij Kaukasische en Afro-Amerikaanse zwangere vrouwen.

"Onze resultaten verhogen de mogelijkheid dat goede slaapgewoonten de kans op het ontwikkelen van hyperglycemie en GDM kunnen verminderen", zegt senior auteur Assoc Prof Gooley van het Neuroscience Behavioural Disorders Programme aan Duke-NUS. "Met de onlangs gelanceerde 'War on Diabetes' in Singapore moet het belang van een gezonde slaap worden benadrukt voor artsen en patiënten, in aanvulling op de initiatieven die gericht zijn op het verbeteren van andere leefstijlfactoren zoals dieet en lichaamsbeweging."

"Onze studie geeft aan hoe zwangere vrouwen in staat zijn om een potentieel ernstige aandoening tegen te gaan," voegde hoofdauteur, Dr Cai eraan toe. "Bijkomende studies zijn nodig om de bijdrage van andere aanpasbare leefstijlfactoren tot het risico op GDM te beoordelen."

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers



Terug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media