Luchtvervuiling verhoogt risico op diabetes type 2 bij obese Latino kinderen

Hoge niveaus van verontreiniging kunnen het maken van insuline makende cellen verminderen waardoor het risico op diabetes type 2 verhoogt, zeggen USC onderzoekers.

UNIVERSITEIT VAN ZUID CALIFORNIň.

Volgens een nieuwe USC-geleide studie, hebben Latino kinderen, die wonen in gebieden met hogere niveaus van luchtverontreiniging, een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Wetenschappers gingen de gezondheid van kinderen na en de respectieve niveaus van residentiŽle luchtverontreiniging gedurende ongeveer 3,5 jaar, voor het associŽren van chronische blootstelling aan ongezonde lucht met een afbraak van beta-cellen, speciale pancreas cellen die insuline afscheiden en het juiste glucosegehalte in het bloed handhaven.

Toen de kinderen 18 werden waren hun insuline creŽrende pancreascellen 13 procent minder efficiŽnt dan normaal, waardoor zij vatbaarder waren voor het uiteindelijk ontwikkelen van diabetes type 2, zegden de onderzoekers.

"Blootstelling aan verhoogde luchtverontreiniging tijdens de kindertijd verhoogde het risico voor de Spaanse kinderen tot overgewicht en, onafhankelijk hiervan, ook op de ontwikkeling van diabetes type 2", aldus Michael Goran, co-directeur van het Diabetes and Obesity Research Institute aan de Keck School of Medicine van het USC en medeauteur van de studie. "Slechte luchtkwaliteit blijkt een katalysator te zijn voor obesitas en diabetes bij kinderen, maar de omstandigheden worden waarschijnlijk gesmeed via verschillende wegen."

Gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes van 30 januari, zeggen de onderzoekers dat dit de eerste studie is die kinderen gedurende verschillende jaren heeft gevolgd om een verband tussen luchtverontreiniging en het risico van diabetes vast te leggen.

Deze kinderen woonden in wijken waar, volgens de Amerikaanse Environmental Protection Agency, de lucht teveel stikstofdioxide en kleine deeltjes luchtverontreiniging bevat die worden geproduceerd door auto's en elektriciteitscentrales, de zogenaamde 2,5 (PM2.5) deeltjes.

De onderzoekers vonden dat de beta-cellen, die nog steeds functioneel waren, overbelast werden ter compensatie van de beschadigde cellen. Als de cellen onvoldoende insuline afscheiden overwelft de regulering van de suiker in het bloed het systeem, wat het risico verhoogt van diabetes type 2.

Vertaling: Andre TeirlinckNuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers

 

 

Terug naar het hoofdmenu