Het gevaar van je niet uiten en depressie voorkomen


Auteur: Pauline Laumans

Depressie is een staat waarbij je gedurende lange veel energie verbruikt. Het maakt dat je uitgeput bent geraakt, of een burn-out hebt gehad. In ieder geval ben je bij het eindstation aangekomen. Alles is zwart om je heen. Het leven is kleurloos geworden en je ziet geen uitweg meer. Je kunt naar de dokter, de psycholoog of psychiater gaan in de hoop dat die een remedie weet.

Dat je veel energie verbruikt komt omdat je niet goed weet om te gaan met jouw emoties. Te lang ben je onwetend hoe je met bepaalde of alle emoties moet omgaan.

Met verkeerd omgaan wordt bedoeld dat je de emotie vasthoudt. Het betekent dat je er niet of nauwelijks over praat, jezelf niet uit door bijvoorbeeld: te schreeuwen in de auto op de snelweg of met je vuist op tafel te slaan, een deur dicht te ra

Een emotie is een signaal van je lichaam wat je fysiek moet ervaren. Het zegt let op! Dus voel de pijn of het verdriet, voel de blijdschap en de verliefdheid. Realiseer je dat je een emotie hebt: “Ik heb een emotie”. Voel waar in het lichaam de emotie je raakt. Vervolgens kun je tot actie of een daad komen. Door het daar te ervaren kan het zich niet nestelen en daarna kun je de emotie laten gaan.

Zo gauw je er een mentaal verhaal van gaat maken door er bijvoorbeeld uitgebreid bij herhaling over te praten komen jouw basisbehoeftes in het gedrang. Je parkeert immers je emoties, ze nestelen zich in jouw lichaam en geest. Je wordt er door meegesleept. Je energiesystemen (chakra’s en yin organen) raken geblokkeerd. Na verloop van enkele maanden of jaren verval je dan in een zware depressie.

De diepere oorzaak van een depressie is dus niet weten hoe je met emoties moet omgaan. Soms is er ook sprake van een intoxicatie (milieu, voeding, medicatie, vaccinatie, ziekteverwekkers)

Als je goed omgaat met emoties, als je in je bewustzijn orde schept, evenwicht brengt in bewustzijn (meditatie, zelf realisatie) met je overtuigingen en dan kun je beter met emoties omgaan, het maakt je sterker, het maakt je weerbaar t.o.v. intoxicerende factoren

Dus help jezelf en je nakomelingen met het goed leren omgaan met emoties.


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media