Enzym kan beschermen tegen bepaald type van darmkanker door het onderdrukken van tumoren


Georgia State University

ATLANTA - Volgens een nieuwe studie kan een enzym dat een actieve rol speelt bij ontstekingen op een natuurlijke manier tumoren en zweren in de dikke darm onderdrukken in colitis geassocieerde kanker (CAC), een type darmkanker die wordt veroorzaakt door chronische ontsteking.

Onderzoekers van de Georgia State University en de Stony Brook University hebben de tumor suppressor rol van matrix-metalloproteÔnase (MMP9), die behoort tot een familie van enzymen genaamd proteasen en dient als essentiŽle regulator van extracellulaire matrix componenten, via een nieuwe mechanistische route geÔdentificeerd. De bevindingen werden gerapporteerd in het tijdschrift Oncotarget.

"Bij het vaststellen van een chronische ontsteking onderdrukt MMP9 de vooruitgang van de tumor micro-omgeving in CAC," zei Dr Pallavi Garg, assistent-professor aan het Institute for Biomedical Sciences van Georgia State.

Ontsteking kan een gunstige reactie zijn op weefselbeschadiging of pathogenen, maar ongecontroleerd kan het een chronische ontsteking worden en gevaarlijke cellen induceren in weefsels die leiden tot kanker. Inflammatoire darmziekte, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, omvat inflammatie van het gehele spijsverteringskanaal of delen ervan . PatiŽnten met chronisch actieve colitis ulcerosa hebben een significant hoger risico (tot 50 procent, afhankelijk van de groep proefpersonen) om CAC te ontwikkelen, een subtype van colorectale kanker. Het risico van CAC neemt toe met de duur van de ziekte en de ernst van de ontsteking.

De eiwit expressie en de activiteit van MMP9 is niet detecteerbaar in de meeste gezonde volwassen weefsels, met inbegrip van de dikke darm en dunne darm, maar wordt sterk tot expressie gebracht in diverse ontstekingstoestanden. Eerdere studies hebben aangetoond dat MMP9 afgeleid van epitheelcellen een beschermende rol speelt in de ontwikkeling van CAC. Epitheelcellen vormen de bekleding van het maagdarmkanaal langs het lumen, dat de binnenruimte uitmaakt van een buisvormige structuur. Bijna 80 procent van de kankers ontstaan in een epitheelcel. Deze studie had als doel om te bepalen of epitheel afgeleid MMP9 een defensieve rol speelt als tumor onderdrukker in CAC en het onderliggend moleculair mechanisme.

Onderzoekers gebruikten transgene muizen met MMP9 in het darmepitheel voor in vivo experimenten. In vitro experimenten gebruikten humane colon carcinoma cellen met en zonder MMP9 en muis embryonale fibroblasten, bindweefsel cellen die de extracellulaire matrix en collageen aanmaken en een belangrijke rol spelen bij weefselherstel.

De onderzoekers vonden dat muizen met MMP9 in het epitheel minder tumoren en een verhoogde apoptose vertoonden; een geprogrammeerde celdood die zich ontdoet van cellen die niet langer nodig zijn of een bedreiging voor het organisme vormen. Menselijke coloncarcinoom cellen met overexpressie aan MMP9 toonden verminderde celproliferatie, minder DNA schade en celcyclus arrest in de S-fase om celproliferatie te voorkomen.

Bovendien vonden zij dat epitheel-afgeleide MMP9 tumoren in CAC onderdrukt door activering van de MMP9-Notch1-ARF-as p53 route, die de apoptose verhoogt, de celcyclus initieert en de DNA-schade controleert.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media