Voedingsmiddelen rijk aan resistent zetmeel gunstig voor de gezondheid


Een nieuwe uitgebreide studie bespreekt de gezondheidsvoordelen van resistent zetmeel; een zetmeel dat niet verteerd in de dunne darm en daarom beschouwd wordt als een soort voedingsvezel. Sommige vormen van resistent zetmeel komen van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen zoals bananen, aardappelen, granen en peulvruchten en sommige zijn geproduceerd of commercieel gemodificeerd en verwerkt in voedselproducten.

Er is steeds meer belangstelling voor onderzoek van resistent zetmeel met een groot aantal humane studies gepubliceerd in de afgelopen 10 jaar op zoek naar een verscheidenheid van verschillende gezondheidsresultaten zoals postprandiale glycemie, verzadiging en darmgezondheid. De studie geeft een overzicht van gerapporteerde effecten en onderzoekt de mogelijke mechanismen ervan. Zo is er consistent bewijs dat de consumptie van resistent zetmeel goed is voor de bloedsuikerspiegel. Men vind er ook dat resistent zetmeel gezond is voor de darmen en de verzadiging via de verhoogde productie van korte keten vetzuren.

"We weten dat een adequate inname van vezels - minstens 30 gram per dag - belangrijk is voor een gezonde, uitgebalanceerde voeding die het risico op verschillende chronische ziekten vermindert. Resistent zetmeel is een soort voedingsvezel dat de productie van korte keten vetzuren in de darmen stimuleert en er zijn tal van studies met mensen waaruit de impact blijkt op verschillende gezondheidseffecten, "zei Dr Stacey Lockyer, co-auteur van het Nutrition Bulletin. "Hoewel de bevindingen positieve effecten op sommige markers bevestigen is verder onderzoek nodig om met zekerheid te kunnen vaststellen of het consumeren van resistent zetmeel aanzienlijke voordelen heeft. Het is zeker een spannend gebied van voedingsonderzoek voor de toekomst."

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media