Veranderen van de wegen van darmbacteriŽn kunnen vetweefsel stimuleren om obesitas te voorkomen

TMAO, eerder aangetoond door Cleveland Clinic hartziekten te veroorzaken, nu gekoppeld aan obesitas

CLEVELAND CLINIC

Cleveland Clinic onderzoekers hebben een biologisch verband ontdekt tussen darmbacteriŽn metabolisme en obesitas. Het team toonde aan dat het blokkeren van een specifieke darmmicrobiŽle weg obesitas- en insulineresistentie kan voorkomen en dat het vetweefsel meer metabolisch actief wordt. De studie is recentelijk gepubliceerd in Cell Reports.

Het onderzoeksteam, geleid door J. Mark Brown, Ph.D., van het Lerner Research Institute van Cleveland Clinic, bestudeerde de metabolische wegen die trimethylamineoxide (TMAO) veroorzaken, een chemische stof die door darmbacteriŽn wordt geproduceerd tijdens de vertering van belangrijke voedingsstoffen - choline, lecithine en carnitine - uit dierlijke producten, zoals rood vlees, verwerkt vlees, eidooiers en lever.

Dr Brown's collega van de studie - Stanley Hazen, M.D., Ph.D. - heeft eerder aangetoond dat hoge TMAO-waarden geassocieerd zijn met een hoger risico op ernstige cardiovasculaire toestanden, zoals hartaanval en beroerte.

Aangezien hart- en vaatziekten zo nauw verbonden zijn met obesitas, veronderstelde het team dat TMAO ook betrokken kon zijn bij metabolische wegen die leiden tot obesitas. Ze richtten zich op een gastenzym flavin-monooxygenase 3 (FMO3), dat TMAO omzet in zijn actieve vorm. Ze ontdekten dat muizen die een ontbrekende of gedeactiveerde FMO3-gen hebben, beschermd waren tegen obesitas, zelfs wanneer ze een dieet kregen met hoge caloriewaarde. Bovendien vertoonden de FMO3-negatieve muizen hogere expressie van genen die verband houden met beige of bruine vetcellen, die metabolisch actiever zijn dan witte vetcellen.

De studie bevestigde bij 435 patiŽnten dat hoge TMAO-niveaus geassocieerd zijn met een hogere incidentie van type 2 diabetes.

"Overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten zijn sterk verbonden. Hoewel van het microbioom is aangetoond hart- en vaatziekten beÔnvloeden, is er nog geen concreet bewijs van hoe precies de bacteriŽn invloed hebben op obesitas," zei Brown. "Deze bevindingen werpen licht op een mogelijke manier om het microbioom te manipuleren met therapeutica om obesitas en diabetes te bestrijden."

Brown is lid van het wetenschappelijk personeel in het departement van cellulaire en moleculaire geneeskunde van het Lerner Research Institute. Rebecca Schugar, PhD, is hoofdauteur van de publicatie in Cell Reports.

"Gezien de talloze sterke associaties van de door darmmicroben aangedreven TMAO-weg met menselijke ziekte, heeft dit werk ruime implicaties voor de ontdekking van geneesmiddelen die gericht zijn op darmbacteriŽn zelf", aldus Dr Hazen, voorzitter van de afdeling Cellulaire & Moleculaire Geneeskunde voor de Lerner Onderzoeksinstituut en afdeling hoofd preventieve cardiologie & rehabilitatie in het Miller Family Heart & Vascular Institute in Cleveland Clinic. "Extra werk is echter nodig om de volledige weg en de koppelingen tussen TMA, FMO3, TMAO en de menselijke gezondheid beter te begrijpen."

TMAO is een bijproduct van de bacteriŽle vertering van choline, lecithine en carnitine, voedingsstoffen die bijzonder overvloedig aanwezig zijn in dierlijke producten zoals rood vlees, verwerkt vlees en lever. Dr Hazen, die ook de Jan Bleeksma Chair in Vasculaire Cel leidt, heeft eerder TMAO gekoppeld aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en heeft aangetoond dat het een krachtig instrument kan zijn om toekomstige hartaanvallen, beroerte en dood te voorspellen. Dr Hazen is de uitvinder van een test voor TMAO die werd gelicenseerd aan Cleveland HeartLab, Inc., een Cleveland Clinic spin-off bedrijf. Dr Hazen en Cleveland Clinic zouden financieel profiteren van de verkoop van de test.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica