Darmbacteriën wellicht sleutel tot behandelen auto-immuunziektes


ROCKEFELLER UNIVERSITY PRESS

Defecten aan de regulerende T-cellen (Treg-cellen) veroorzaken ontstekingen en auto-immuunziektes, doordat deze fouten een verandering teweegbrengen in de soorten bacteriën die in de darmen leven, zo hebben onderzoekers van de University of Texas Health Science Center te Houston ontdekt. Het onderzoek ("Resetting microbiota by Lactobacillus reuteri inhibits T reg deficiency-induced autoimmunity via adenosine A2A receptors"), dat online op 19 december is verschenen in The Journal of Experimental Medicine, suggereert dat het vervangen van de ontbrekende darmbacteriën, of het herstellen van een belangrijke metaboliet genaamd inosine, zou kunnen helpen bij de behandeling van kinderen met een zeldzame en vaak dodelijke auto-immuunziekte genaamd het IPEX-syndroom.

Treg-cellen onderdrukken het immuunsysteem en voorkomen dat dit per ongeluk lichaamseigen weefsels aanvalt. Defecten in Treg-cellen leiden daarom tot verschillende soorten auto-immuunziektes. Mutaties in de transcriptiefactor Foxp3 verstoren bijvoorbeeld de functie van Treg en veroorzaken het IPEX-syndroom. Deze overerfbare auto-immuunziekte wordt gekenmerkt door een verscheidenheid van inflammatoire aandoeningen, waaronder eczeem, diabetes type 1 en ernstige enteropathie (aandoening van slijmvlies in maag of darmen). Zonder een stamceltransplantatie van een geschikte donor overlijden patiëntjes met het syndroom meestal voordat ze twee jaar oud zijn.

Auto-immuunziektes kunnen ook door veranderingen in het darmmicrobioom worden veroorzaakt. In het onderzoek, geleid door Yuying Liu en J. Marc Rhoads van de University of Texas Health Science Center te Houston, wordt geconstateerd dat muizen die een gemuteerde versie van het Foxp3-gen hebben, veranderingen in hun darmmicrobioom laten zien en ongeveer tegelijktijdig auto-immuunsymptomen ontwikkelen. De muizen blijken vooral een lager gehalte aan bacteriën van de Lactobacilllus-familie te hebben. De onderzoekers ontdekten dat de muizen, als ze Lactobacillus reuteri toegediend kregen, in staat waren om de bacteriële darmpopulatie te ‘resetten’ en het niveau van ontsteking te verlagen, waardoor de dieren aanzienlijk langer leefden.

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het andere nieuws van vandaag