Chilipepers en marihuana kalmerend voor darmen


De actieve ingrediënten in zowel hete pepers als cannabis kalmeren het immuunsysteem van de darmen.

UNIVERSITY OF CONNECTICUT (UConn)

Je zou niet denken dat pepers en marihuana veel gemeen hebben. Maar als we ze eten, gaan ze allebei een interactie aan met dezelfde receptor in onze maag, zo beweert een onderzoeksrapport van UConn, gepubliceerd op 24 april in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Het onderzoek zou tot nieuwe behandelingen van diabetes en colitis kunnen leiden en het werpt intrigerende vragen op over de relatie tussen het immuunsysteem, de darmen en de hersenen.

Als je een chilipeper in contact brengt met je mond voel je direct hitte. Biochemisch gezien klopt dat. De stof capsaïcine in de peper bindt aan een receptor die een zenuw stimuleert die naar je hersenen vuurt: heet! Dezelfde receptoren worden gevonden in het hele maagdarmstelsel; waarom was tot nu toe een mysterie.

Dat maakte de UConn-onderzoekers nieuwsgierig en zij gaven daarom capsaïcine aan muizen. Het bleek dat muizen die de specerij aten minder ontstekingen in hun darmen hadden. Muizen met diabetes 1 waren zelfs genezen nadat ze chilipeper te eten hadden gekregen.

Toen ze eens goed keken naar wat er op moleculair niveau gebeurde, zagen de onderzoekers dat de capsaïcine zich bond aan een receptor genaamd TRPV1, die gevonden wordt op gespecialiseerde cellen in het hele maagdarmstelsel. Als capsaïcine zich bindt aan TRPV1, gaan de cellen anandamide aanmaken. Dit is een samenstelling die chemisch verwant is aan de cannabinoïden in marihuana. Het was de anandamide die zorgde voor het tot rust komen van het immuunsysteem en de onderzoekers ontdekten dat ze hetzelfde kalmerende effect op de darmen konden krijgen door de muizen direct anandamide te geven.

Het brein heeft ook receptoren voor anandamide, en het zijn deze receptoren die reageren met de cannabinoïden in marihuana, wat ervoor zorgt dat mensen high worden. Wetenschappers vragen zich al heel lang af waarom mensen eigenlijk receptoren voor cannabinoïden in hun hersenen hebben. Ze lijken bijvoorbeeld geen interactie aan te gaan met vitale lichaamsfuncties op dezelfde manier als receptoren voor opiaten.

“Dit stelt je in staat om na te gaan op welke manieren het immuunsysteem en de hersenen met elkaar zouden kunnen praten. Ze delen een gemeenschappelijke taal,” zo zegt Pramod Srivastava, hoogleraar Immunologie en Geneeskunde aan de UConn Health School of Medicine. En een van de woorden in die taal is dan anandamide.

Srivastava en zijn collega’s weten niet hoe of waarom anandamide boodschappen zou verzenden tussen het immuunsysteem en de hersenen. Maar ze hebben wel in detail ontdekt hoe het de darmen heelt. De molecule reageert met zowel TRPV1 (om anandamide te produceren) als met een andere receptor, die een soort macrofaag (een ontstekingsremmende immuuncel) aanroept. Het aantal macrofagen en het activiteitsniveau daarvan nemen toe naarmate anandamide toeneemt. De effecten zijn te merken in het hele bovenste deel van het maagdarmstelsel, waaronder de slokdarm, maag en pancreas. De onderzoekers werken nog met muizen om te zien of het ook darmaandoeningen beïnvloedt, zoals colitis. En er zijn allerlei andere vragen die nog moeten worden onderzocht: wat is de precieze moleculaire route? Andere receptoren reageren ook met anandamide; wat doen die? Wat voor effect heeft inname van wiet op de darmen en het brein?

Het is moeilijk om een vergunning te krijgen in de VS om proeven met mensen en marihuana te doen, maar de legalisering van wiet in bepaalde staten zorgt ervoor dat er een manier is om te kijken of regelmatige inname van cannabinoïden invloed heeft op ontstekingen bij mensen.

“Ik hoop samen te kunnen werken met de volksgezondheidsinstanties in Colorado, om te onderzoeken of er effecten zijn opgetreden op de ernst van colitis onder regelmatige gebruikers van eetbare wiet, want dat is daar al sinds 2012 legaal,“ zegt Srivastava. Als de epidemiologische gegevens een significante verandering laten zien, zou dat een goede testcase zijn om te kijken of anandamide of andere cannabinoïden gebruikt kunnen worden als medicijnen om bepaalde aandoeningen te behandelen van maag, alvleesklier, dunne darm en dikke darm.

Het lijkt wat ironisch dat zowel chilipepers als marihuana in staat zouden zijn de darmen tot rust te brengen. Maar wel heel nuttig als het klopt.

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica