Borstimplantaten kunnen een ECG belemmeren en leiden tot een valse hartaanval diagnose

EUROPEAN SOCIETY OF CARDIOLOGY

Borstimplantaten kunnen,volgens een onderzoek dat vandaag is gepresenteerd op EHRA EUROPACE - CARDIOSTIM 2017.1, een elektrocardiogram (ECG) belemmeren en kunnen leiden tot een valse hartaanval diagnose..

“Onze ervaring laat zien dat borstimplantaten het moeilijk maken om via echocardiografie het hart te zien omdat echografie niet door het implantaat heen kan dringen,” zegt hoofdauteur Dr Sok-Sithikun Bun, een cardioloog van het Princess Grace Hospital in Monaco. “We wilden weten of implantaten ook een ECG verstoren.”

Een ECG registreert de elektrische activiteit van het hart en wordt gebruikt door de hulpdienst om de oorzaak van pijn op de borst te diagnosticeren. Verschillende draden zijn bevestigd aan de patiënt op hun benen, armen en borst om de elektrische activiteit vanuit verschillende hoeken op te nemen.

In deze studie is onderzocht of borstimplantaten geassocieerd zijn met abnormale ECG opnames. Het onderzoek omvatte 28 vrouwen met borstimplantaten en 20 vrouwen van dezelfde leeftijd zonder borstimplantaten die als controlegroep diende. Alle vrouwen waren gezond en hadden geen bekende structurele hartziekten.

ECG’s werden uitgevoerd op alle vrouwen. Elke ECG-opname werd geanalyseerd door twee ervaren elektrofysiologen die niets wisten van alle patiënten kenmerken, zoals leeftijd, geslacht, aanwezigheid of afwezigheid van structurele hartziekte, aanwezigheid of afwezigheid van borstimplantaten, enzovoort.

Voor de controlegroep werden alle ECG-opnamen door één elektrofysioloog als normaal beschouwd. De andere elektrofysioloog heeft de ECG-opname van één vrouw als abnormaal (5% van de totale groep) geclassificeerd. Voor de vrouwen met borstimplantaten heeft één elektrofysioloog 38% van de ECG's als abnormaal geclassificeerd en de tweede elektrofysioloog heeft 57% van de ECG's als abnormaal geclassificeerd.

"Het belangrijkste verschil tussen de twee groepen vrouwen waren de borstimplantaten, zodat we denken dat de abnormale ECG-opnamen onjuist waren door de implantaten," zei dr. Bun.

Hij vervolgde: "Hoewel echo-cardiografie moeilijk is bij vrouwen met implantaten, hebben deze metingen aangegeven dat ze normale harten hebben en geen structurele hartziekte, wat aangeeft dat er geen hartprobleem was wat de abnormale ECG's zou kunnen verklaren.”

ECG's worden gebruikt om een hartaanval te diagnosticeren middels bepaalde functies, zoals ST depressie. De meest voorkomende 'onjuiste' abnormaliteit bij vrouwen met borstimplantaten was T-omgekeerde inversie van leidingen V1 tot V4, gevolgd door ST-depressie.

"T-inversie is een niet-specifiek teken, maar kan de aanwezigheid van een coronaire hartziekte aangeven, terwijl ST depressie aangeeft dat een patiënt een hartaanval kan hebben," zei Dr Bun. "Artsen kunnen onjuist concluderen dat een patiënt met borstimplantaten een manifestatie heeft van een coronaire hartziekte als ze geloven in de valse ECG bevindingen. Een mogelijke verklaring is dat implantaten een barrière kunnen zijn die de overdracht van de elektrische activiteit van het hart naar de ECG aansluiting verstoort.”

"Wanneer een patiënt bij de spoedeisende hulp afdeling komt met pijn op de borst, wordt er een ECG uitgevoerd om te zien of hij/zij een hartaanval heeft", herhaalde dr. Bun. "Artsen moeten zich ervan bewust zijn dat ECG-interpretatie misleidend kan zijn bij patiënten met borstimplantaten. Bij twijfel over de diagnose moeten bloedonderzoeken worden uitgevoerd, afhankelijk van de symptomen.”

Dr Bun adviseerde vrouwen met borstimplantaten om hun arts te informeren voordat ze een ECG hebben. Vrouwen die voor een borstimplantaten operatie zijn gepland, kunnen overwegen om vooraf een ECG te laten maken, zodat ze er een op dossier hebben.

Hij zei: "We willen geen patiënten afschrikken, maar het kan wel verstandig zijn om een ECG te maken voor een operatie waarbij borstimplantaten worden geplaatst. De ECG kan worden opgeslagen en gebruikt voor vergelijking als de patiënt ooit nog een ECG nodig heeft."

Vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica