Vitamine A tekort is schadelijk voor bloed stamcellen


DUITS KANKER ONDERZOEKSCENTRUM

Veel gespecialiseerde cellen, zoals die in de huid, darm of bloed hebben een levensverwachting van een paar dagen. Daarom is geregelde aanvulling van deze cellen onmisbaar. Ze ontstaan uit zogenaamde volwassen stamcellen die zich voortdurend delen.

Daarnaast is er een groep van zeer gespecialiseerde cellen in het beenmerg die in 2008 zijn ontdekt door een onderzoeksteam onder leiding van Andreas Trumpp, afdelingshoofd van de DKFZ and directeur van HI-STEM. Deze cellen zijn meestal in een sluimer-toestand en worden alleen actief in geval van nood, zoals bij bacteriële of virale infecties, zwaar bloedverlies of na een chemotherapie behandeling. Als het werk is gedaan, zorgt je lichaam ervoor dat de krachtigste cellen weer gaan sluimeren. De wetenschappers veronderstellen dat dit ze beschermt tegen gevaarlijke mutaties die tot leukemie kunnen leiden.

Welk mechanisme deze cellen activeert of ze weer laat sluimeren na hun werk is nog onduidelijk. De wetenschappers hebben een retinezuur, een vitamine A metaboliet gevonden als belangrijke factor van dít proces. Als deze stof ontbreekt kunnen de actieve stamcellen niet naar de sluimerstand om zich te ontwikkelen tot gespecialiseerde bloedcellen. Dat betekent dat ze niet op voorraad blijven. Dít is aangetoond in onderzoeken met speciaal gefokte muizen waarvan de sluimerende stamcellen groen fluoriserend waren. Als we deze muizen een tijdje op een vitamine A-loos dieet zetten, leidt dít tot het verlies van de stamcellen, zei Nina Cabezas-Wallscheid, de eerste die over deze publicatie schreef.

Dus we kunnen nu voor het eerst bewijzen dat vitamine A directe invloed heeft op de bloed
stamcellen. Deze vinding verbetert niet alleen ons begrip over het ontwikkelen van bloedcellen, maar het belicht opnieuw oudere studies die aantonen dat een vitamine A tekort het immuunsysteem schaadt. Dít toont aan hoe ontzettend belangrijk het is om voldoende vitamine A uit een gebalanceerd dieet binnen te krijgen, benadrukt Cabezas-Wallscheid. Het lichaam kan zelf geen vitamine A aanmaken.

De wetenschappers hebben goede vooruitzichten op kanker behandeling. Het is bewezen dat kankercellen, net als gezonde stamcellen ook in een sluimerstand blijven. Sluimerend ligt het complete metabolisme bijna helemaal stil waardoor ze resistent zijn voor chemotherapie.

Als we eenmaal precies begrijpen hoe vitamine A of retinezuur de normale en de kwaadaardige cellen laten sluimeren, kunnen we de situatie omkeren legt Trumpp uit.

Als we kankercellen tijdelijk actief kunnen maken, kunnen we ze gevoelig maken voor moderne therapieën. Daarnaast heeft het team, in samenwerking met het European Bioinformatics Institute in Cambridge, genoombrede analyses van cellen tot eerdere generaties cellen uitgevoerd en ontdekt dat de overgang van sluimerend naar een actieve stamcel voortdurend is en dat iedere cel een ander pad volgt. Tot dusver namen de wetenschappers aan dat bepaalde cel soorten zich stap voor stap ontwikkelen via een vast patroon. Deze vondst verandert het oude idee over de veranderde werking van cellen in een lichaam.

Vertaling: Esther Lier


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica