Kalium is van cruciaal belang voor de circadiane ritmes in de rode bloedcellen

UNIVERSITEIT VAN SURREY

Een innovatief nieuw onderzoek aan de Universiteit van Surrey en Cambridge's MRC Laboratorium voor Moleculaire Biologie, gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Nature Communications, heeft de geheimen van de circadiane ritmsn in rode bloedcellen blootgelegd en kalium geïdentificeerd als de sleutel tot het ontrafelen van het mysterie.

Rode bloedcellen, vergelijkbaar met andere cellen in het lichaam, hebben 24-uurs biologische klokken (circadiane ritmes) die hun activiteit veranderen tussen dag en nacht. In tegenstelling tot andere cellen hebben rode bloedcellen geen DNA en zijn de 'klokgenen' die de ritmes beheersen niet aanwezig. Tot nu toe was het onbekend hoe dergelijke cellen worden gereguleerd.

Met behulp van een nieuwe techniek genaamd diëlektroforese en nieuwe technologie ontwikkeld aan de Universiteit van Surrey, konden de onderzoekers de elektrochemische eigenschappen van menselijke rode bloedcellen bestuderen en een diepgaande analyse van hun werking uitvoeren. Onderzoekers observeerden een significante verandering in het kaliumgehalte in de cellen dat overeen komt met het circadiaan ritme - verhoogde niveaus gedurende de dag gevolgd door een daling 's nachts.

Door de hoeveelheid kalium die de cel ontvangt te veranderen, konden de onderzoekers de niveaus in de cel verhogen en verlagen en de effecten op hun circadiane ritmes observeren. De onderzoekers ontdekten dat hogere niveaus van kalium een negatief effect hadden op het circadiaans ritme van de cel, terwijl lagere niveaus werden waargenomen als verlenging van de duur van de waargenomen "dag" van de cel met enkele uren.

Hoofdonderzoeker dr. Fatima Labeed, hoofddocent aan de Universiteit van Surrey, zei: "Deze opwindende ontdekking geeft ons een uniek inzicht in de werking van de fysiologie van het rode bloedcelmembraan en het klokmechanisme - waar ionentransport van bijzonder belang lijkt te zijn. De studie van circadiane ritmes in rode bloedcellen kan ons mogelijk helpen te begrijpen wanneer en waarom hartaanvallen meestal 's morgens voorkomen, we zullen dit verder onderzoeken."

Vertaling: Andre Teirlinck



 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag