Omega 3 gebruik moeder kan het risico kinderen op type 1 diabetes verlagen


Nieuw onderzoek gepubliceerd in Diabetologia (het tijdschrift van de Europese Vereniging voor de Studie van Diabetes [EASD]) suggereert dat omega 3 meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA's), die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit vis in het voedingsdieet tijdens zwangerschap of borstvoeding, kunnen helpen bij het beschermen van zuigelingen tegen risico om van type 1 diabetes (T1D) te ontwikkelen.

Als dit bevestigd wordt, kan dit betekenen dat het verhogen van de inname van vis afkomstige vetzuren en de duur van de borstvoeding gunstige effecten hebben, door het verminderen van de auto-immuunresponsen die leiden tot T1D.

Meer dan 20 miljoen mensen worden wereldwijd getroffen door T1D - een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem het lichaam aanzet tot en vernietiging van insuline-producerende bŔtacellen in de alvleesklier. Het subclinische ziekteproces kan worden gedetecteerd bij asymptomatische individuen door autoantistoffen te identificeren die zich ontwikkelen bij het kind of in de vroege jeugd.

Vetzuren hebben laten zien dat het immuunsysteem en de ontstekingsreacties veranderen en een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van type 1 diabetes-gerelateerde auto-immuniteit. Toch is het tot op heden nog geen bewijs hiervoor geweest.

In dit nieuwe onderzoek heeft Dr Sari Niinist÷ van het Nationaal Instituut voor Volksgezondheid en Welzijn in Helsinki, Finland en collega's onderzocht of een serum met vetzuren tijdens de kindertijd verwant is aan de ontwikkeling van auto-immuniteit bij kinderen met een verhoogd genetisch risico op het ontwikkelen van T1D uit de Finse ' Type 1 Diabetes Voorspelling en Preventie Studie '. Ze hebben in het bijzonder gekeken of vooral hoge niveaus van omega 3 PUFA's het risico op auto-immuunresponsen verminderen die met klinische ziekte geassocieerd worden.

Tussen 1997 en 2004 werden 7782 genetisch voorbestemde pasgeborenen gecontroleerd op auto-antilichamen , met bloedmonsters die met een regelmaat van tussen 3 en 24 maanden werden verkregen en vervolgens jaarlijks daarna tot 15 jaar, om auto-immuniteit te bepalen. Vragenlijsten en voedingsdagboeken werden gebruikt om borstvoeding en formulegebruik te registreren - de belangrijkste voedingsbronnen van vetzuren in het begin van het kind. 240 zuigelingen die auto-immuniteit ontwikkelden (en 480 gecontroleerde zuigelingen) hadden hun serum totale vetzuursamenstelling geanalyseerd uit monsters die werden verzameld op 3 en 6 maanden. Het onderzoeksteam heeft ook deze positieve gevallen beoordeeld op eerdere symptomen van insuline- en glutaminezuurdecarboxylase (GAD) autoantistoffen - beide zijn nauw verwant aan de ontwikkeling van type 1 diabetes.

Resultaten toonden aan dat het hoge serumgehalte van vis afkomstige vetzuren (docosahexaeenzuur, DHA en docosapentaeenzuur, DPA) geassocieerd werden met een lager risico op vroege (insuline) auto-immuniteit. Hoge serumniveaus van alfa-linoleenzuur (ALA) en hoge verhoudingen van arachidonzuur (AA): DHA en omega 6: omega 3 PUFA waren echter gekoppeld aan een hoger risico.

De onderzoekers vonden ook dat de vetzuur status bij zuigelingen sterk het type melkvoeding weerspiegelde. Borstgevoeden zuigelingen hadden hogere serumgehalten aan vetzuren (bijvoorbeeld pentadecaan-, palmitine-, DPA- en DHA) geassocieerd met een lager risico op type 1 diabetes-gerelateerde auto-immuniteit in vergelijking met niet-borstgevoede zuigelingen. De hoeveelheid borstvoeding verminderde het risico, terwijl de hoeveelheid melk op basis van koemelk werd geassocieerd met een hoger risico op het ontwikkelen van eerdere (insuline) auto-immuniteit.

Ondanks het relatief kleine aantal gevallen van insuline en GAD auto-immuniteit, bleek dat de studie een aantal duidelijke koppelingen tussen vetzuurniveaus in kinderen en kind 1 diabetes-gerelateerde auto-immuniteit heeft. Deze werden niet be´nvloed toen de onderzoekers rekening hadden gehouden met andere mogelijke variabelen zoals familiair diabetes, moederonderwijs en hoeveelheid koemelk in dieet.

De resultaten wijzen op nieuwe aanwijzingen voor het aanpakken van type 1 diabetes. Maar de auteurs waarschuwen dat een associatie geen oorzakelijk verband inhoudt en ze zeggen dat meer studies nodig zijn om te bevestigen of vetzuren kinderen kunnen beschermen tegen auto-immuunresponsen die type 1-diabetes kunnen veroorzaken. Zij voegen echter toe: "[Onze] bevindingen ondersteunen het standpunt dat borstvoeding, of sommige bestanddelen van moedermelk, waaronder vetzuren, beschermend zijn, met name bij vroege auto-immuniteit ... [en] die langdurige omega-3 status tijdens de eerste maanden op een moment dat het immuunsysteem rijpt en geprogrammeerd is, blijkt wezenlijk. "

Vertaling: Pieter Tau


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica