Te weinig dierlijk voedsel kan het risico op vroegtijdige geboorte verhogen


Gebrek aan vitamine B12 wordt geassocieerd met een verhoogd risico van vroegtijdige geboorten in een groot aantal landen en onder bepaalde sociaal-economische omstandigheden.

NORWEGIAN UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY.

In een diepgaande studie van 11.216 zwangerschappen in 11 landen hebben onderzoekers geconcludeerd dat een laag niveau van vitamine B12 geassocieerd is met een verhoogd risico op vroegtijdige geboorte.

Oorzaak van de helft van alle sterfgevallen
Wereldwijd veroorzaken een laag geboortegewicht en premature geboorten de helft van alle kindersterften in de eerste 28 dagen na de geboorte. Het dieet van een zwangere vrouw is van vitaal belang voor haar foetus en zwangerschap.

"Vitamine B12 is een essentiŽle voedingsstof die alleen in producten van dierlijke oorsprong, zoals vlees, melk en eieren voorkomt. Zwangere vrouwen die te weinig dierlijk voedsel consumeren verhogen hun risico op het ontwikkelen van een tekort aan vitamine B12," zegt Tormod Rogne, arts en stagiair aan het Akershus University Hospital in de buurt van Oslo. De studie maakt deel uit van zijn proefschrift aan de Norwegian University of Science and Technologyís (NTNU) Department of Public Health and Nursing, voltooid in december 2016.

Vitamine B12 is noodzakelijk voor vitale lichaamsfuncties, waaronder de productie van rode bloedcellen en de cellulaire metabolische energie. B12 deficiŽntie veroorzaakt bloedarmoede en ernstige schade aan het zenuwstelsel. Het lichaam kan deze vitamine niet zelf produceren. In landen waar mensen veel dierlijke producten eten, zoals in Noorwegen en veel westerse landen, heeft slechts een klein percentage van de zwangere vrouwen een tekort aan vitamine B12.

Veganisten bijzonder kwetsbaar
"In landen waar vegetarische diŽten overheersen, zoals in India, kan het percentage van de zwangere vrouwen met een B12-tekort tweederde overschrijden", zegt Rogne. De analyse omvatte 94 procent van alle zwangerschappen die deel uitmaken van alle gepubliceerde studies over B12.

Resultaten hetzelfde voor alle landen
"Lage niveaus aan vitamine B12 bij zwangere vrouwen lijken geen invloed te hebben op het geboortegewicht van de pasgeborenen. Maar we vonden wel dat vitamine B12-tekort tijdens de zwangerschap werd geassocieerd met een 21 procent verhoogd risico op vroeggeboorte", zei Rogne. De resultaten waren onafhankelijk van de welstand van de families. De studie werd gepubliceerd in American Journal of Epidemiology van 20 januari 2017. Rogne benadrukt dat het belangrijk is om te weten dat er ook andere redenen zijn voor het verband tussen vitamine B12-tekort en premature geboorten.

Kan te wijten zijn aan andere factoren
"Lage niveauís vitamine B12 kunnen verband houden met andere factoren, zoals ondervoeding en armoede, die ook het geboortegewicht en de duur van de zwangerschap kunnen beÔnvloeden," zei hij. "Hoewel we vonden dat vitamine B12 deficiŽntie geassocieerd is met een verhoogd risico op vroegtijdige geboorte, weten we heel weinig over de effecten van vitamine B12 supplementen tijdens de zwangerschap."

Rogne zei dat hij slechts wist van twee kleine studies waarbij zwangere vrouwen willekeurig kozen om vitamine B12 of een placebo te nemen tijdens de zwangerschap. Deze studies vonden geen definitief verband tussen vitamine B12-suppletie en geboortegewicht. Dit komt overeen met de bevindingen uit Rogne studie. Er waren echter te weinig deelnemers in beide studies om te kunnen concluderen of B12-supplementen tijdens de zwangerschap het risico van vroegtijdige geboorte kan verminderen.

"Voordat we iets over het effect van vitamine B12-supplementen tijdens de zwangerschap kunnen zeggen moeten meer van dit soort studies uitgevoerd worden en de resultaten moeten dan worden samengevat in een overzichtsartikel. We hopen dat ons artikel mensen zullen aanmoedigen om deregelijke studies te ondernemen zodat we gedegen advies kunnen geven voor zwangere vrouwen die weinig dierlijk voedsel tot zich nemen, "zei Rogne.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media