Veranderingen in bloed-hersenbarričre, darmpermeabiliteit gevonden bij mensen met autisme


Autismespectrumstoornis (ASS) heeft de twijfelachtige eer om de snelst groeiende ontwikkelingsstoornis te zijn in de VS, volgens de Centers for DIsease Controle and Prevention (Centra voor Volksgezondheid). Nu bij 1 op de 68 kinderen in de VS de diagnose ASS wordt vastgesteld, zoeken ouders overal naar antwoorden betreffende de beste behandelingen. Naast selectieve medicatie om bepaalde symptomen te bestrijden, zijn traditionele behandelingen vaak gedragsgericht. Maar bij gebrek aan behandelingen die voor iedereen goed werken, zoeken veel ouders hun heil bij verschillende complementaire en alternatieve therapieën.

Zoals ouders op zoek zijn naar antwoorden, zo doen wetenschappers hun best om uit te zoeken welke oorzaken deze uit vele factoren bestaande en complexe aandoening heeft. “Hoewel we aardig zeker zijn dat er een genetische component is, zijn er vele routes die kunnen leiden tot de uiteindelijke diagnose autisme bij een persoon,” zegt Alessio Fasano, directeur van het Center for Celiac Research and Treatment aan het Massachusetts General Hospital (MHG) en mede-hoofdauteur van de studie, die is verschenen in het tijdschrift Molecular Autism. “Wat bij de ene persoon aanleiding kan geven tot ontwikkeling van ASS – voor of na de geboorte veroorzaakt – hoeft bij de ander niet zo’n effect hebben,” voegt hij toe.

Met het onderzoek naar de verbinding over en weer tussen de darmen en de hersenen – via de biochemische signalen tussen het maagdarmsysteem en het centrale zenuwstelsel – zijn onderzoekers van het Mucosal Immunology and Biology Research Center van het Massachusetts General Hospital for Children (MGHfC), onder leiding van Maria Rosaria Fiorentino, een nieuwe weg ingeslagen wat betreft het onderzoek naar de pathofysiologie van ASS en andere neurologische ontwikkelingsstoornissen. “Voor zover wij weten is dit de eerste studie die onderzoekt wat de onderliggende moleculaire aard van een disfunctie van de bloedbreinbarričre bij ASS en schizofrenie, in weefselmonsters van menselijke patiënten,” zegt Fiorentino. In samenwerking met onderzoekers van de School of Midicine van de University of Maryland en anderen, vond het team van Fiorentino een veranderde bloedbreinbarričre in weefselmonsters van mensen met ASS in vergelijking met een gezonde controlegroep.

De groep van Fiorentino analyseerde post-mortem weefsels uit de cerebrale cortex en het cerebellum van 33 mensen – 8 met ASS, 10 met schizofrenie en 15 gezonde mensen als controlegroep. Er werd een veranderde genexpressie gevonden, die samenhing met de integriteit en de functie van de bloedbreinbarričre en met inflammatie. Dit ondersteunt de hypothese dat een beschadigde bloedbreinbarričre, samenhangend met neuro-inflammatie, bijdraagt aan ASS.

In overeenstemming met de hypothese dat de wisselwerking op de darm-hersen-as een cruciale component is in de ontwikkeling van neurologische ontwikkelingsstoornissen, analyseerde de groep ook weefsel uit het darmepitheel van 12 mensen met ASS en 9 zonder aandoeningen. Uit die analyse bleek dat 75 procent van de mensen met ASS vergeleken met controlepersonen een verminderde expressie vertoonde van barričrevormende celbestanddelen, en dat 66 procent een verhoogde expressie vertoonde van moleculen die de darmpermeabiliteit vergroten.

De reden voor het onderzoek is gedeeltelijk ingegeven door het hoge aantal maagdarmproblemen die bij mensen met ASS optreden. Een gluten- en caseďnevrij dieet, hoewel dit door sommige zorgverleners controversieel wordt geacht, blijkt wel verbetering te geven in zowel gedrags- als maagdarmsymptomen bij een subgroep van kinderen met ASS. “Voor het eerst is nu aangetoond dat een veranderde staat van de bloedbreinbarričre en schade aan de darmwand allebei een rol zouden kunnen spelen in neuro-inflammatie bij mensen met ASS,” zegt Fiotentino.

Fasano voegt toe: “We zochten naast informatie over de bloedbreinbarričre ook naar meer informatie over hoe een verhoogde darmdoorlaatbaarheid, ofwel een lekkende darm, van invloed zou kunnen zijn op het ontwikkelen van ASS in de context van een disfunctionele wisselwerking op de darm-hersen-as.”

Het volgende project van Fiorentino is een meer mechanistische benadering van hoe het microbioom – de micro-organismes in de darmen – gelinkt zijn aan darmdoorlaatbaarheid en gedrag. “Er is sowieso iets aan de hand tussen de darmen en de hersenen bij ASS en andere neurologische ontwikkelingsstoornissen, en het microbioom speelt daarin natuurlijk een grote rol,” zegt zij. “Er is al aangetoond dat kinderen met ASS een andere samenstelling van de darmflora hebben. Als we kunnen uitvinden wat nodig is, of wat er ontbreekt, dan kunnen we misschien een behandeling vinden waarmee we in staat zijn sommige van de gedragsproblemen en/of maagdarmsymptomen te verbeteren.”

Vertaling: Astrid Zwart


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media