ASU darmbacteriŽn onderzoek veelbelovend voor mogelijke behandeling autisme


ARIZONA STATE UNIVERSITY

Het antwoord op het gevecht tegen autisme zit misschien niet in het hoofd, maar in de darmen. Een door wetenschappers van de Arizona State University geleid onderzoek geeft een nieuwe wending aan de zoektocht naar effectieve behandelingen met de focus op verbetering van het darmmicrobioom door fecale microbiŽle transplantaties.

De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar meer tests zijn nodig voordat een door de FDA goedgekeurde therapie beschikbaar of aanbevolen wordt voor het publiek.

Met medewerking van de universiteiten van Northern Arizona, Ohio State en Minnesota, voltooide het team een studie met 18 deelnemers met autismespectrum stoornissen in de leeftijd tussen 17 en 16 jaar. Het resultaat werd onlangs gepubliceerd in een uitgave van Microbiome.

De deelnemers ondergingen een 10-weeks programma van antibiotica, een darmreiniging en 8 weken lang dagelijks fecale microbiŽle transplantaties. Eerder ASU onderzoek wees op het verband tussen autisme symptomen en de samenstelling en diversiteit van iemands darmbacteriŽn.

Het behandelprogramma bewees langetermijn voordelen, inclusief 80% verbetering van maag-darmstelselaandoeningen in verband gebracht met autismespectrum stoornissen, en een verbetering van 20-25% in autismegedrag, inclusief verbeterde sociale vaardigheden en slaapgewoontes.

"De resultaten zijn zeer veelbelovend," zegt James Adams, ASU President's hoogleraar materiaalwetenschappen en techniek en een van de teamleiders. "We rondden een Fase 1 proef af over veiligheid en efficientie, maar het aanbevelen van een dergelijke behandeling en het op de markt brengen vraagt om Fase 2 en Fase 3 proeven.

"We zien ernaar uit het onderzoek naar deze behandelmethode voort te zetten met een groter, placebo-gecontroleerd experiment in de toekomst." Het ASU team wordt geleid door Adams, Rosa Krajmalnik-Brown en Dae-Wook Kang. Adams en Krajmalnik-Brown zijn hoogleraren bij ASU's Ira A. Fulton Schools of Engineering. Krajmalnik-Brown en Kang zijn wetenschappers bij Biodesign Swette Center for Environmental Biotechnology.

Bij fecale microbiŽle transplantaties worden levende darmbacteriŽn van een gezonde donor overgebracht naar een ontvanger. Het donormateriaal bevat een kleine 1.000 verschillende soorten darmbacteriŽn die voor een breedspectrum probiotische behandeling zorgen om de normale darmbacteriŽn van de ontvanger te herstellen.

"We zagen een grote vermeerdering in micobiŽle diversiteit en een grote vermeerdering van bepaalde bacteriŽn, vooral Prevotella, waarvan we eerder ontdekten dat deze minder aanwezig waren bij kinderen met autismespectrum stoornissen," zegt Kang. Nadat het behandelprogrammawas afgelopen bleven de toegevoegde microben aanwezig.

"Dat is boeiend, want we leverden niet alleen de goede bacteriŽn, deze veranderden ook de darmomgeving dusdanig dat het de gastheer hielp heilzame darmbacteriŽn aan het werk te zetten," zegt Krajmalnik-Brown.

Een placebo-gecontroleerde test zal het team helpen de effectiviteit van de behandeling te evalueren. De onderzoekers waarschuwen families geen pogingen te doen om de behandeling zelf te doen. "Hoewel we veel verwachten van deze behandeling is het belangrijk dat ouders en kinderen hun arts raadplegen," zegt Krajmalnik-Brown. "Verkeerde technieken kunnen ernstige maag-darminfecties tot gevolg hebben."

Vertaling: Ellen Lam


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media