Antidepressiva verhogen het risico op heupfractuur bij ouderen


UNIVERSITEIT VAN OOST FINLAND

Volgens een nieuwe studie van de Universiteit van Oost-Finland verdubbelt het gebruik van antidepressiva het risico op een heupfractuur bij thuiswonende mensen met de ziekte van Alzheimer. Het verhoogd risico was het hoogst bij het begin van het gebruik van antidepressiva en bleef verhoogd zelfs 4 jaar later. De bevindingen werden gepubliceerd in het International Journal of Geriatric Psychiatry.

Aan elke persoon met de ziekte van Alzheimer werden twee controles zonder de ziekte gekoppeld met dezelfde leeftijd en geslacht. Antidepressiva gebruik werd geassocieerd met twee keer hoger risico op heupfractuur onder de controlegroep. Het relatieve aantal heupfracturen was hoger bij mensen met de ziekte van Alzheimer in vergelijking met de controlepersonen.

Het verhoogde risico kwam voor bij alle meest gebruikte antidepressivum groepen die selectieve serotonine (SSRI geneesmiddelen), mirtazapine en selectieve noradrenaline heropnameremmers (SNRI geneesmiddelen) bevatten. De associatie tussen antidepressiva en verhoogd risico op heupfractuur bleef zelfs na aanpassing van de resultaten voor het gebruik van andere geneesmiddelen, osteoporose, sociaal-economische status, psychiatrische ziekten en chronische ziekten die aanleiding kunnen geven tot vallen en breuken .

Antidepressiva worden niet alleen gebruikt voor de behandeling van een depressie maar ook voor de behandeling van chronische pijn en gedragsstoornissen en psychologische symptomen van dementie, waaronder slapeloosheid, angst en opwinding.

Als antidepressivum gebruik noodzakelijk is raden de onderzoekers aan dat de medicatie en de noodzaak ervan regelmatig worden gecontroleerd. Bovendien moeten andere risicofactoren voor vallen zorgvuldig overwogen worden bij gebruik van antidepressiva.

De studie was gebaseerd op de gegevens van het MEDALZ cohort over alle thuiswonende mensen gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer in Finland tussen 2005 en 2011. De studie omvatte 50.491 mensen met en 100.982 personen zonder de ziekte. De follow-up was 4 jaar vanaf de datum van de diagnose van de ziekte van Alzheimer of een overeenkomstige datum voor de controles. De gemiddelde leeftijd van de studiepopulatie was 80 jaar.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media