AntimicrobiŽle producten doen meer kwaad dan goed


Oproep van wetenschappers voor het weren van antimicrobiŽle stoffen.

GREEN SCIENCE POLICY INSTITUTE

Koopt u soms antimicrobiŽle of antibacteriŽle zepen? Volgens meer dan 200 wetenschappers en medische professionals kunt u uw geld beter aan iets anders besteden. Een consensusverklaring die vandaag is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Health Perspectives concludeert dat antimicrobiŽle producten geen gezondheidsvoordelen bieden zelfs eerder gezondheids- en milieuschade veroorzaken. De verklaring vraagt ook om meer voorzichtigheid bij het gebruik van antimicrobiŽle chemicaliŽn in dagelijkse producten.

"Mensen denken dat antimicrobiŽle handzeepjes een betere bescherming bieden tegen ziektes. Maar over het algemeen werken antimicrobiŽle zeepjes niet beter dan gewone zeep en water," zegt Barbara Sattler, RN, DrPH, FAAN, milieu-gezondheidsprofessor aan de Universiteit van San Francisco. In de vorige herfst heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) vastgesteld dat 19 verschillende antimicrobiŽle chemicaliŽn, waaronder de beruchte triclosan en triclocarban, niet effectief waren en niet zouden mogen worden verkocht voor gebruik in wasproducten. Nu zeggen 200 wetenschappers dat de beslissing van de FDA niet ver genoeg gaat om de consument en het milieu te beschermen.

In consumentenzepen en -wasproducten gebruiken merken verschillende toevoegingen. "Ik was blij dat de FDA tenslotte heeft om deze chemicaliŽn in zepen te verbieden. Maar ik was ontsteld om in mijn lokale apotheek te ontdekken dat de meeste producten nu substituten bevatten die slechter kunnen zijn", aldus Arlene Blum, directeur van het Green Science Policy Instituut. AntimicrobiŽle stoffen worden ook gebruikt in producten waar je ze niet zou verwachten, zoals verven, oefenmatten, vloeren, kleding, voedseldozen, huishoudtextiel, elektronica, keukengerei, schoolbenodigdheden en werkbladen.

"Klanten kunnen denken dat aanvullende antimicrobiŽle stoffen een manier zijn om infecties te verminderen, maar hiervoor is geen enkel bewijs," aldus Ted Schettler, MD, MPH, wetenschappelijk directeur van het Science and Environmental Health Network. In 2016 schreef Schettler een rapport over antimicrobiŽle stoffen in ziekenhuisinrichtingen voor de non-profit Health Care Without Harm.

"Toegevoegde antimicrobiŽle producten worden gebruikt in de bouw van producten van bureaustoelen tot deurknoppen en lichtschakelaars", zegt Bill Walsh, president van Healthy Building Network, die onlangs een witboek over antimicrobiŽle bouwproducten heeft geproduceerd. "AntimicrobiŽle conserveermiddelen zijn nuttig in bepaalde producten zoals verf, maar we vonden dat claims over gezondheidsvoordelen grotendeels onwaar zijn.Ē Niettemin verwacht men dat de verkoop van "antimicrobiŽle" producten zal groeien.

Wetenschappers en gezondheidspersoneel zijn het erover eens dat niet-medische toepassingen van antimicrobiŽle middelen moeten worden verminderd. "Milieu- en menselijke blootstellingen aan triclosan en triclocarban zijn wijdverspreid, met gevaar voor zwangere vrouwen, de ontwikkeling van foetussen en de borstvoeding", zegt Rolf Halden, promovendus, professor in engineering in de Arizona State University. "Wij moeten betere alternatieven ontwikkelen en onnodige blootstelling aan antimicrobiŽle chemicaliŽn voorkomen."

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica