Onverklaarde anafylaxie gevallen door allergie rood vlees door tekenbeten

Tekenbeten leiden waarschijnlijk tot de ongewone, verkeerd gediagnosticeerde allergie.

Hoewel zeldzaam, ervaren sommige mensen terugkerende anafylactische episoden - een levensbedreigende allergische reactie die symptomen veroorzaakt zoals de vernauwing van de luchtwegen en een gevaarlijke verlaging van de bloeddruk - waarvoor de triggers nooit werden geÔdentificeerd. Onlangs ontdekten onderzoekers van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), onderdeel van de National Institutes of Health, dat de schijnbaar onverklaarbare anafylaxie van sommige patiŽnten eigenlijk wordt veroorzaakt door een zeldzame allergie voor een molecule die van nature voorkomt in rood vlees. Ze merken op dat de allergie, die verband houdt met een voorgeschiedenis van een bepaald type tekenbeet, voor patiŽnten en teams in de gezondheidszorg misschien moeilijk te identificeren is.

Zoals de onderzoekers beschrijven in hun artikel gepubliceerd in Allergy, testten zes van de 70 deelnemers aan het onderzoek, geŽvalueerd voor een onverklaarbare frequente anafylaxie, positief op een allergie voor galactose-a-1,3-galactose, of alfagal, een suikermolecule in rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en ander rood vlees. De zes volwassen mannelijke deelnemers hadden allemaal IgE-antilichamen - immune eiwitten geassocieerd met allergie voor alfagal in hun bloed. Na het implementeren van diŽten zonder rood vlees ondervond geen van hen anafylaxie in de periode van 18 maanden tot 3 jaar waarin ze werden gevolgd.

Hoewel de prevalentie van allergie voor alfagal, of 'alfagal syndroom' niet bekend is, hebben onderzoekers vastgesteld dat dit vooral voorkomt bij mensen in de regio Zuidoost-Amerika en bepaalde delen van New York, New Jersey en New Engeland. Deze verdeling kan optreden omdat de meeste mensen met een allergie voor alfagal, inclusief alle zes deelnemers die op NIH zijn geŽvalueerd, gestoken zijn geweest door jonge Ambylomma americanum of Lone Star teken.

"Alphagal allergie lijkt nog een reden te zijn om jezelf te beschermen tegen tekenbeten," zei NIAID-directeur Anthony S. Fauci, MD. "VoedselallergieŽn kunnen variŽren van een ongemak tot een levensbedreigende aandoening en vormen een ernstig en groeiend volksgezondheidsprobleem dat dringend meer onderzoek vereist. "

Volgens de auteurs van het onderzoek hebben artsen mogelijk ten onrechte gediagnosticeerd dat deze patiŽnten onverklaarde anafylaxis hadden, omdat alfagalamie anders is dan de meest voorkomende voedselallergieŽn en routinematige allergietesten meestal niet naar antilichamen tegen alfagal zoeken. Bovendien beginnen de meeste allergische reacties op veel voorkomende voedselallergenen, zoals pinda's of schelpdieren, ongeveer 5 tot 30 minuten nadat een persoon is blootgesteld. Om onbekende redenen kunnen allergische reacties op alfagal optreden tussen 3 tot 6 uur na de consumptie van rood vlees, waardoor het moeilijk is vast te stellen welke stof de reactie heeft veroorzaakt. Sommige episodes kunnen zelfs 's nachts beginnen wanneer een persoon slaapt, wat een bijzonder ongebruikelijke toestand is voor anafylaxie.

"Dit ongewoon lang tijdsverschil tussen een maaltijd en de allergische reactie is waarschijnlijk een grote reden dat alphagalallergieŽn vaak aanvankelijk verkeerd worden gediagnosticeerd," zei Dean Metcalfe, MD, hoofd van de sectie Mast Cell Biology in het Laboratorium voor Allergische Ziekten in NIAID's Afdeling Intramuraal Onderzoek. 'Als je midden in de nacht moeilijk begint te ademen, ga je de hamburger van het avondeten waarschijnlijk niet de schuld geven.'

Medeauteur en allergieonderzoeker aan de Universiteit van Virginia Thomas Platts-Mills, MD, ontdekte voor het eerst het verband tussen het alphagal syndroom en blootstelling aan tekenbeten van Lone Star in 2002. Hij vondt dat patiŽnten met ongewone allergische reacties op het kanker medicijn cetuximab, dat alfagal moleculen bevat, ook een voorgeschiedenis van Lone Star tekenbeten hadden . Onderzoekers zijn nog steeds niet zeker hoe de tekenbeten van de Lone Star leiden tot allergieŽn voor alphagal.

"We beschouwen teken vaak als dragers van infectieziekten, zoals de ziekte van Lyme, maar het onderzoek suggereert sterk dat beten van deze specifieke soort van teken kunnen leiden tot deze ongewone allergie," zei Melody C. Carter, MD, medeauteur en stafchef bij de Afdeling Mastcelbiologie in het Laboratorium voor Allergische Ziekten bij de Afdeling Intramuraal Onderzoek van NIAID. "De associatie wordt steeds duidelijker, maar we moeten nog steeds ontdekken hoe deze twee gebeurtenissen precies verband houden en waarom sommige mensen met een vergelijkbare blootstelling aan tekenbeten meer vatbaar lijken te zijn voor het ontwikkelen van alfagalallergie dan andere."

Onder de deelnemers aan de studie met alfagalamijt allergie geŽvalueerd op NIH, hadden twee personen ook de zeldzame aandoening, indolente systemische mastocytose of ISM. Mensen met ISM hebben een abnormaal verhoogd aantal mestcellen, een immuuncelltype dat bijdraagt tot anafylaxie en andere allergische symptomen door histamine en andere chemicaliŽn af te geven die ontstekingen veroorzaken. De deelnemers met ISM ondervonden meer ernstige reacties dan die zonder ISM, hoewel ze minder antilichamen tegen alfagal hadden. Deze bevinding bouwt voort op aanwijzingen dat afwijkingen in de mastcellen de kans vergroten op het ontwikkelen van allergieŽn en ernstige reacties, waaronder allergieŽn en reacties op alfagal.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag