Studie vindt verband tussen hoge EPA en DHA omega-3 in het bloed en verminderd risico op overlijden


Uit een onderzoek bleek dat vrouwen tussen 65 en 80 jaar met een hogere omega-3 bloedspiegel 20 procent minder kans hadden op overlijden door welke oorzaak ook.

Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Lipidology bleek dat hogere niveaus van EPA en DHA omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA) in de rode bloedcellen een lager risico op sterven door welke oorzaak ook onder postmenopauzale vrouwen, tot gevolg had. De studie onderzocht de associaties van de omega-3 index, een maat voor EPA en DHA niveaus van rode bloedcellen. Over een periode van 15 jaar bleek dat vrouwen in de leeftijd van 65 tot 80 met hogere omega-3 bloedspiegels 20 procent minder kans hadden op overlijden door welke oorzaak ook.

De studie analyseerde gegevens van meer dan 6500 vrouwen tussen 65 en 80 jaar die deelnamen aan de Women's Health Initiative Memory Study, die begon in 1996. Hun PUFA niveaus werden gemeten in 1996 waarna hun gezondheid werd gevolgd tot en met augustus 2014 met de oorzaken van elke sterfte. Na een mediaan van 14,9 jaar follow-up was 28,5 procent van de vrouwen overleden. De analyse werd ingesteld voor een brede scala van levensstijl en andere factoren zoals roken, lichaamsbeweging en cardiovasculaire voorgeschiedenis. Dit was een prospectieve cohortstudie, of een studie die een groep van soortgelijke mensen (een cohort)over een bepaalde tijd volgt om de correlaties tussen de verschillende factoren en gezondheidsresultaten te observeren.

"Dit is het grootste -maar niet het enig - onderzoek dat bevestigt dat bloedspiegels van EPA en DHA omega-3 vetzuren, in dit geval de omega-3 index, onafhankelijke voorspellers zijn van risico op overlijden," zei Dr. William Harris, hoofdauteur van de studie en oprichter van OmegaQuant Analytics (waar de monsters werden geanalyseerd). "Deze bevindingen ondersteunen de opvatting dat hogere EPA en DHA omega-3 niveaus van invloed zijn op een betere algemene gezondheid."

Hoewel deze studie observationeel was en niet het effect van een bepaalde ingreep analyseerde, schatten de auteurs dat de inname van ongeveer 1 g EPA en DHA per dag nodig is om de omega-3-status te verhogen van 3,6 procent naar 7.1. Dit is gelijk aan ongeveer twee en een half tot drie zalmfilets per week volgens de USDA Nutrient Database of 1-3 softgels of een theelepel vloeibaar omega-3 supplement per dag.

"Dit onderzoek draagt bij tot een groter geheel van bewijsmateriaal over de positieve correlatie tussen hogere omega-3 index niveaus en het algemeen welzijn", zegt Adam Ismail, uitvoerend directeur van het Global Organisatie voor EPA en DHA Omega-3 vetzuren (GOED). "De resultaten verzameld over een periode van 15 jaar ondersteunen het idee dat voldoende omega-3-inname een belangrijk onderdeel is van een gezonde levensstijl net zoals lichaamsbeweging en het volgen van een goed uitgebalanceerd dieet."

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het andere nieuws van vandaag