Een plantaardig dieet ondersteunt gewichtsverlies tweemaal effectiever dan een traditioneel diabetes dieet


FYSISCHE COMMISSIE VOOR VERANTWOORDE GENEESMIDDELLEN.

WASHINGTON - Alle calorieŽn mogen niet gelijkwaardig worden beoordeeld; in ieder geval als het gaat om het gebruik van voedingspatronen voor gewichtsverlies. Een nieuwe gecontroleerde studie gepubliceerd in het Journal of the American College of Nutrition vindt dat een vegetarisch dieet leidt tot meer gewichtsverlies in vergelijking met een calorie-equivalent diabetes dieet.

Een groep van 74 volwassenen met type 2 diabetes, evenveel mannen als vrouwen, heeft zes maanden een dieet met 500 calorieŽn gevolgd. De helft nam een vegetarisch dieet aan en de helft volgde een conventioneel diabetes dieet. De deelnemers van de vegetarische groep verloren bijna tweemaal zo veel aan gewicht, 13,67 pond, in vergelijking met degenen die het traditionele diabetes dieet volgden, met een gemiddeld gewichtsverlies van 7,05 pond, ondanks het verbruik van gelijke hoeveelheden energie.

Bij de vegetarische groep verminderde het subfasciaal vet - het type vet op het spieroppervlak - en het intramusculair vet - vet dat in de spieren wordt opgeslagen - meer dan bij degenen die het conventionele diabetes dieet volgden. Degenen die het vegetarische dieet volgden verloren gemiddeld 3,7 cm2 meer vet, waaronder 0,38 cm2 meer subfasciaal vet en 1,21 cm2 meer intramusculaire vet. Bij beide groepen verminderde het subcutaan vet, het soort vet dat onder de huid wordt opgeslagen.

Om de vetopslag te meten, analyseerde dr. Kahleova en het onderzoeksteam de samenstelling van de dijen van de deelnemers aan de basis, na 3 maanden en 6 maanden door middel van magnetische resonantiebeelden. Ze vonden veranderingen in het subcutane en subfasciale vet, gecorreleerd met veranderingen in HbA1c, plasmaglucose en β-cel insuline gevoeligheid, markers van bloedsuiker metabolisme en controle.

Kan de verandering in intern vetopslag en insuline gevoeligheid het netto gewichtsverlies verklaren voor degenen die een plantaardig dieet volgen?

"Het verliezen van spiervet verhoogt de insulinegevoeligheid," zegt Hana Kahleova, M.D., Ph.D., hoofdauteur en directeur van klinisch onderzoek bij het non-profit Physisians Committee. "Door extra vet uit de spiercellen te nemen, voeren we insuline terug aan om de suiker om te zetten in energie. Deze boost in de omzetting van calorieŽn is het equivalent van een metabolische herstart, vooral voor mensen die moeite hebben met extra gewicht, een traag metabolisme, of type 2 diabetes. "

Dr. Kahleova was niet verbaasd over de resultaten, daar ze haar hypothese bewijzen, maar ze is onder de indruk van de extra voordelen - zoals verzadiging en verhoogde energie - genoteerd bij het plantaardig dieet tijdens de 3 maanden en 6 maanden check-in perioden. Deelnemers aan de vegetarische groep hielden zich beter aan het trainingsschema dat halverwege de studie werd geÔntroduceerd. Deelnemers aan de vegetarische dieet groep hielden zich ook gemakkelijker aan de voorgeschreven maaltijdplannen tijdens het trainingsprogramma.

Een maaltijdplan op basis van een plantaardige maaltijd kan gekookte gierst met pruimen en amandelen voor het ontbijt omvatten; linzensoep met wortelen en kool als lunch; bruine rijst met gemarineerde tofu en spruitjes als diner; en groenten, fruit en wortelsticks met hummus als hapjes.

Een voorbeeld maaltijd plan voor degenen die het traditionele diabetes dieet volgen, zou kunnen omvatten pindakaas, rozijnen en havermout als ontbijt; een tonijn-komkommerslapje als lunch; kip met honing en citroen met bruine rijst en groenten voor het avondeten; en dikke vette yoghurt, fruit en wortel- en selderijstokjes met een dikke melkdip als snacks.

De netto gewichtsverlies resultaten, gemeten aan het eind van de 6 maanden studie, waren consistent voor beide groepen een jaar nadat Dr. Kahleova de deelnemers terug had gezien voor een toekomstig vervolgonderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Cor et Vasa. De personen uit de vegetarische dieetgroep behielde een omtrekvermindering van de taille van 6 cm, terwijl die uit de traditionele diabetesdieet groep een vermindering van 5 cm behielden, een jaar na de afsluiting van de studie. HbA1c steeg in beide groepen, maar die in de vegetarische dieetgroep vroegen niet om diabetes medicatie of insuline niveaus een jaar na de interventie te verhogen.

"Wat we hebben gevonden is dat een vegetarisch dieet op basis van planten een nuttig hulpmiddel is voor iedereen die bekommerd is om zijn gezondheid," zegt Dr. Kahleova. "Een dieet gebouwd rond planten is natuurlijk rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en phytochemicaliŽn, waardoor we een gevoel van kracht en verfrissing voelen in plaats van hongerigheid en vermoeidheid. Een deel van de reden dat een vegetarisch dieet zo goed werkt voor veel mensen is omdat het gemakkelijk is om vol te houden.Ē

Een meta-analyse die in 2015 is gepubliceerd, vindt mensen die een vegetarisch dieet volgen gemiddeld 7,5 tot 10 pond lichter dan degenen die zich houden aan een traditioneel gewichtsverliesdieet.

Dr. Kahleova's studie verschijnt op een moment dat twee op de drie Amerikaanse volwassenen worstelen met hun gewicht, wanneer ťťn op de drie volwassenen prediabetes heeft en wanneer ťťn op de vier volwassenen van 65 jaar en ouder type 2 diabetes heeft. Bijna de helft van de volwassenen met overgewicht probeeert om gewicht te verliezen.

"Vroeger dacht ik dat diabetes een progressieve ziekte was," zegt Libor Siroky, studiedeelnemer in de vegetarische dieetgroep die diabetes type 2 overwonnen heeft en 18 pond verloor. "We denken dat het alleen maar erger wordt, maar uit deze studie bleek het tegenovergestelde. We kunnen de toestand controleren."

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica