Vitamine K: van belang voor 3 belangrijke functies in het lichaam


Vitamine K kent twee vormen: Vitamine K1, de phylloquinonen, die voornamelijk betrokken is bij de bloedstolling. Vitamine K2, de menaquinonen, die enzymen in het lichaam activeren.
Deze door vitamine K2 geactiveerde enzymen zorgen ervoor dat calcium niet neerslaat in de aders, waardoor de kans op aderverkalking afneemt en de bloedvaten soepeler worden.
Daarnaast dragen deze enzymen bij aan de opname van calcium in de botten. Hierdoor neemt de kans op botontkalking (osteoporose) af.

Vitamine K1 activeert bepaalde stollingsfactoren, zodat het bloed gaat stollen bij verwondingen. Om te zorgen voor een stolling van het bloed bij wonden heeft het lichaam een transportsysteem ontwikkeld, waarbij alle vitamine K die opgenomen wordt uit de darm eerst naar de lever getransporteerd wordt. De lever gebruikt wat nodig is voor de productie van stollingsfactoren. Een tekort aan vitamine K1 komt dankzij dit transportsysteem bijna niet voor.

Vitamine K1 komt veel voor in groene bladgroenten. Daarnaast zit vitamine K1 in plantaardige olin en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel en brood. Vitamine K2 komt voor in kaas, ei, kip, vlees en melkproducten.

Een dagelijkse hoeveelheid van 90 g tot 120 g vitamine K2 wordt geadviseerd.

De behoefte aan vitamine K2 kan worden gemeten met de Vita K Meter. Met deze meter meet je binnen een paar minuten eenvoudig de vaatstijfheid. Het resultaat van deze meting geeft een indicatie van de extra behoefte aan vitamine K2: d vitamine die van belang is om aderverkalking te voorkomen n de botdichtheid op peil houdt.

Paul Arts

Een uitgebreid artikel over vitamine K kun je hier vinden:

http://www.artshealthcare.nl/vitamine-k/


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media