Verhoogde UVB blootstelling geassocieerd met een verlaagd risico op bijziendheid


DE JAMA NETWORK JOURNALS.

Volgens een studie online gepubliceerd door JAMA Ophthalmology, wordt hogere blootstelling aan ultraviolet B (UVB) licht door de zon geassocieerd met een verminderde kans op myopie (bijziendheid), en de blootstelling aan UVB tussen de leeftijd van 14 en 29 jaar werd geassocieerd met de sterkste daling van volwassen bijziendheid.

Bijziendheid is een complex aandoening die beïnvloed wordt door tal van milieu- en genetische factoren en steeds vaker voorkomt vooral in stedelijk Azië, maar de prevalentie stijgt ook in de Verenigde Staten en Europa. Dit heeft grote gevolgen, zowel visueel als financieel, door de globale last van deze potentiële aandoening.

Astrid E. Fletcher, Ph.D., van de London School of Hygiene And Tropical Medicine, en collega's onderzochten het verband tussen bijziendheid en UVB-straling, serum concentraties van vitamine D en vitamine D-pad genetische varianten. De studie omvatte een steekproef van de deelnemers van 65 jaar en ouder uit 6 studiecentra van de European Eye Study. Van de 4187 deelnemers ondergingen 4166 een oogonderzoek met inbegrip van refractie, gaven een bloedmonster en werden geïnterviewd door getrainde veldwerkers met behulp van een gestructureerde vragenlijst. Na de uitsluiting van verschillende factoren bestond de studiegroep uiteindelijk uit 371 deelnemers met bijziendheid en 2797 zonder.

De onderzoekers vonden dat een verhoogde blootstelling aan UVB tussen de leeftijd van 14 en 19 jaar en 20 en 39 jaar gepaard met een verminderde kans van bijziendheid; de hoogst geschoolden hadden twee keer zoveel kans op bijziendheid. Er werd geen enkel verband gevonden tussen bijziendheid en serum concentraties vitamine D3 of varianten in genen geassocieerd met vitamine D metabolisme. Een onverwachte bevinding was dat dat de groep met de hoogste concentraties aan plasma luteïne een verminderde kans op bijziendheid hadden.

"De associatie tussen UVB, onderwijs, en bijziendheid bleef ook na respectieve aanpassing. Dit suggereert dat de hoge mate van bijziendheid in verband met opleidingsniveau niet alleen veroorzaakt wordt door een gebrek aan buitenlucht,” schrijven de auteurs.

“Daar het beschermende effect van buitenlucht in toenemende mate gebruikt wordt in klinische interventies is een beter begrip van de mechanismen en levensstadia die gunstig werken, gerechtvaardigd.”

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media