Gelatinesupplementen goed voor je gewrichten?


UNIVERSITY OF CALIFORNIA - DAVIS

Een nieuw onderzoek van het Keith Baar’s Functional Molecular Bilogy Laboratory, Universiteit van Californië en het Australische Institute of Sport suggereert dat het innemen van een gelatinesupplement, samen met een intensieve training, kan helpen bij de aanmaak van gewrichtsbanden, pezen en botten. Het onderzoek is verschenen in het januarinummer van het American Journal of Clinical Nutrition.

Bindweefsel- en botblessures komen veel voor bij zowel atleten als ouderen en daardoor nemen de mogelijkheden (en het enthousiasme) om te sporten af, of iemand nu een topatleet is of gewoon probeert wat gewicht te verliezen en fit en flexibel te blijven. Daarom is het van groot belang om stappen te kunnen zetten in blessurepreventie en bespoediging van herstel.

Het is vanzelfsprekend moeilijk om het directe effect van een supplement op weefsels te meten zonder iemands knie van binnen te bekijken. Maar in het laboratorium van Baar is het gelukt technieken te ontwikkelen om kunstmatige gewrichtsbanden te kweken. De namaak-banden uit het lab werden gebruikt als stand-in voor de echte.

Baar, Greg Shaw van het Australische Institute of Sport en collega’s lieten acht gezonde jonge mannen meedoen aan een proef met een gelatinesupplement verrijkt met vitamine C. De vrijwilligers dronken het supplement en lieten bloed afnemen en na een uur deden ze een korte (vijf minuten) high-impact training (touwtje springen).

De onderzoekers testten het bloed op aminozuren die het collageeneiwit konden aanmaken waaruit banden, pezen en botten bestaan. Ze onderzochten ook bloedmonsters voor het effect op de namaak-banden uit het lab van Baar.

De gelatinesupplementen bleken te zorgen voor een verhoging van aminozuren en markers in het bloed die samenhangen met collageenaanmaak en ook voor een verbetering van de werking van de nagemaakte gewrichtsbanden uit het lab.

“Deze gegevens wijzen erop dat het toevoegen van gelatine en vitamine C aan een trainingsprogramma met intervaltraining een gunstige rol zou kunnen spelen bij het voorkomen van blessures en het herstel van weefsels,” zo schrijven de onderzoekers.

Vertaling: Astrid Zwart


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media