Vitamine D-status pasgeborenen en risico op MS op latere leeftijd


American Academy of Neurology.

MINNEAPOLIS - Volgens een studie online gepubliceerd in Neurology van 30 november 2016, het medisch tijdschrift van de American Academy of Neurology, hebben baby's geboren met lage niveaus vitamine D meer kans om later in het leven multiple sclerose (MS) te ontwikkelen.

"Meer onderzoek is nodig om deze resultaten te bevestigen, maar onze resultaten kunnen belangrijke informatie leveren voor de lopende discussie over vitamine D voor zwangere vrouwen," zei studie auteur Nete Munk Nielsen, MD, MSc, PhD, van het State Serum Institute in Kopenhagen, Denemarken.

In Denemarken worden monsters van gedroogde bloedvlekken van pasgeboren na een screening test opgeslagen in de Deense Nationale Biobank. Onderzoekers identificeerden iedereen in Denemarken geboren sinds 30 april 1981die begin had van MS in 2012 en waarvan monsters van gedroogde bloedvlekken waren opgenomen in de biobank. Het bloed van 521 mensen werd vergeleken met dat van 972 mensen van hetzelfde geslacht en leefijd die geen MS hadden. In deze studie werden pasgeborenen met vitamine D minder dan 30 nanomol per liter (nmol /l) beschouwd als geboren met deficiŽnte niveaus. Niveaus van 30 tot minder dan 50 nmol /l werden ontoereikend geacht en hoger dan of gelijk aan 50 nmol /l werden voldoende geacht.

De proefpersonen werden verdeeld in vijf groepen gebaseerd op de vitamine D-niveauís met de onderste groep gehalten van minder dan 21 nmol /l en de bovenste groep hoger dan of gelijk aan 49 nmol /l. Er waren 136 mensen met MS en 193 mensen zonder MS in de onderste groep. In de topgroep, waren er 89 mensen met MS en 198 mensen zonder de ziekte. Die in de kopgroep bleken 47 procent minder kans te hebben om op latere leeftijd MS te ontwikkelen dan in de onderste groep.

Nielsen benadrukt dat het onderzoek niet bewijst dat het verhogen van vitamine D-niveaus het risico op MS vermindert.

Het onderzoek heeft verschillende beperkingen. Er waren alleen monsters beschikbaar van 67 procent van de mensen met MS geboren tijdens de periode. Vitamine D niveaus waren gebaseerd op een meting. Deelnemers aan de studie waren 30 jaar of jonger, zodat het onderzoek niet de mensen die MS ontwikkelden op oudere leeftijd omvatten. Bovendien is de Deense bevolking voornamelijk blank, zodat de resultaten niet gelden voor andere populaties. Bovendien kan niet worden uitgesloten dat dit duidelijk gunstig effect kan worden gemedieerd door andere factoren in het latere leven zoals vitamine D niveaus, waarbij mogelijke maternale vitamine D supplementen het MS risico in het nageslacht zou verminderen.

Bronnen van vitamine D zijn voedingssupplementen en de zon. Vitamine D is vooral te vinden in vette vis zoals zalm of makreel. De niveaus van vitamine D moeten binnen de aanbevolen niveaus blijven, niet te laag of te hoog.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementenTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media