Blootstelling aan hoge niveaus van luchtvervuiling geassocieerd met een hoger risico van vroegtijdige geboorte


Cincinnati Children's Medical Center.

Blootstelling aan hoge niveaus van kleine deeltjes luchtvervuiling wordt geassocieerd met een verhoogd risico op vroegtijdige geboorte - vóór 37 weken zwangerschap - volgens een nieuwe studie online gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health. De studie, door onderzoekers van Cincinnati Children's Hospital Medical Center en de Universiteit van Cincinnati, identificeerde een 19 procent verhoogd risico, met het grootste risico als de blootstelling had plaatsgevonden tijdens het derde trimester van de zwangerschap.

Dieseluitlaatgassen vormen een substantieel deel van fijn stof in de stedelijke gebieden. De deeltjesgrootte houdt verband met het potentieel voor het veroorzaken van gezondheidsproblemen. Kleinere deeltjes geven groter potentieel voor inhalatie tot in de longen en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken waaronder diverse hart- en longaandoeningen.

"Hoewel de stijging van de risico's bescheiden is, is de potentiële impact robuust want alle zwangere vrouwen lopen potentieel gevaar", zegt Emily DeFranco, DO, arts-onderzoeker bij het Centrum voor preventie van vroeggeboorte in Cincinnati Children's en universitair hoofddocent maternale-foetale geneeskunde aan de Universiteit van Cincinnati. "We schatten dat het verminderen van de hoeveelheid deeltjesvormig materiaal onder de volgende standaard drempel van het EPA voor lucht, vroeggeboorte bij vrouwen blootgesteld aan hoge niveaus van kleine deeltjes kan verminderen met ongeveer 17 procent, wat overeenkomt met een 2,22 procent daling in de premature geboortecijfers bij de bevolking als geheel. "

De onderzoekers bestudeerden de geboortegegevens in Ohio tussen 2007 en 2010. De patiëntenpopulatie omvatte bijna 225.000 singel (niet multiples) levendgeborenen. Hiervan waren meer dan 19.000 geboorten prematuren. De geboortegegevens werden gekoppeld aan de gemiddelde dagelijkse metingen van fijn stof van 2,5 micron of minder. Deze metingen werden geregistreerd door 57 EPA-netwerk lucht meetstations in het hele land. De overgrote meerderheid van de geboorten, 97 procent, deed zich voor in zeer stedelijke gebieden, waar de meeste meetstations liggen en de blootstelling waarschijnlijk het hoogst is.

Vroeggeboorten waren hoger bij moeders blootgesteld aan niveaus van de luchtdeeltjes vervuiling boven de EPA-norm, evenals bij moeders van 40 jaar of ouder, zwarte moeders en vrouwen zonder prenatale zorg of met een lager opleidingsniveau.

In 2015 publiceerde Dr. DeFranco een studie in het tijdschrift PLoS One waaruit blijkt dat de blootstelling aan hoge niveaus van fijn stof in het derde trimester van de zwangerschap geassocieerd is met een 42 procent verhoogd risico op doodgeboorte. Ook dit jaar klasseerde de American Lung Association het Cincinnati-Wilmington-Maysville statistisch als 8ste meest gepolueerde streek van deeltjes over het hele jaar. Cleveland-Akron-Canton werd 10de geklasseerd.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats