Pesticiden: meer toxisch dan eerst gedacht?


Veranderingen in de persoonlijkheid van springspinnen geven de suggestie dat de effecten van blootstelling aan insecticiden onderschat kunnen zijn.

McGill University

Insecticiden die in de boomgaarden en velden in Noord-Amerika worden gesproeid kunnen giftiger voor spinnen zijn dan door wetenschappers voorheen werd gedacht. Een McGill onderzoeksteam is tot deze conclusie gekomen na het observeren van veranderingen in het gedrag van individuele Bronze Spring spinnen zowel voor als na de blootstelling aan Fosmet, een veel gebruikt breed spectrum insecticide. Het is een vaststelling met verreikende gevolgen voor de landbouwproductie en de gezondheid van het ecosysteem.

"Bronze springspinnen spelen een belangrijke rol in de boomgaarden en velden, vooral bij aanvang van het agrarische seizoen, door het op eten van veel van de plagen, zoals de schuine-gestreepte bladroller, een mot die jonge planten en vruchten aanvreten", zegt Raphaël Royauté, een voormalige McGill promovendus wiens studie over het onderwerp dat onlangs werd gepubliceerd in Functional Ecology. "Farmers spuiten insecticiden op de planten om van beide plagen af te komen en men dacht dat er weinig significant effect op het gedrag van de spinnen zou zijn. We weten nu dat dit niet het geval is."

De onderzoekers ontdekten dit feit door de manier te observeren waarop de blootstelling aan insecticide het gedrag van individuele spinnen beïnvloedt, met inbegrip van zaken als hun vermogen om op de prooi te springen en hun interesse in het verkennen van nieuwe gebieden, die beide cruciaal zijn voor hun overleving en hun rol in het in bedwang houden van ongedierte.

Spinnen persoonlijkheid

Zelfs springspinnen hebben een persoonlijkheid hebben wetenschappers ontdekt. A, het "verlegen" individu zal niet dezelfde keuzes maken als een "brutaal" individu. Dit betekent dat sommigen vanwege hun persoonlijkheid, meer prooien vangen dan de anderen, en dus een grotere invloed op de lokale ecosystemen hebben.

"De meesten hebben een individueel kenmerk in hun gedrag, wat wetenschappers noemen" persoonlijkheidstypen "zegt Royauté." Sommigen zijn bereid om risico's bij aanwezige roofdieren te aanvaarden, verkennen sneller nieuwe gebieden, of vangen de prooi sneller. Maar de gevolgen van insecticiden op persoonlijkheidstypes worden slecht naar voren gebracht. "

De onderzoekers zagen dat het algemene gedrag van spinnen "onvoorspelbaar" werd en individuen zich minder gedroegen naar hun persoonlijkheid wanneer ze waren blootgesteld aan insecticide. Dit kan zijn omdat sommigen veel gevoeliger zijn voor de insecticide dan de anderen. Interessant, ze zagen ook dat het effect er van verschillend was op de mannelijke en de vrouwelijke spinnen. De mannetjes die aan insecticide waren blootgesteld konden wel hun prooi blijven vangen als voorheen, maar "verloren" hun persoonlijkheidstype bij het verkennen van hun omgeving. Individuele vrouwtjes daarentegen, werden erg beïnvloed in hun vermogen om prooien te vangen.

"Door te kijken naar de manier waarop insecticiden het individuele spin gedrag beïnvloeden, in plaats van het gemiddelde van de effecten op de spin bevolking als geheel, zoals te doen gebruikelijk in het wetenschappelijk onderzoek, zijn wij in staat om een ​​aantal belangrijke effecten te ontdekken die we anders zouden hebben gemist, "zegt Chris Buddle, die co-auteur van het papier. 'Dit betekent dat we de effecten van insecticiden voor andere effecten op de spin populatie meten als geheel worden gedetecteerd, en in dit geval, het aantal rode vlaggen omhoog te steken.. "

De onderzoekers hopen dat dit onderzoek zal leiden tot de herwaardering van de procedures die worden gebruikt om de toxiciteit van insecticide verbindingen in te schatten door het stimuleren van andere onderzoekers om meer aandacht te besteden aan de effecten die optreden op het individuele niveau.

Vertaling Shanti Onneweer


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats