Het darm microbioom – de grote hoeveelheid micro-organismen in het maag-darmkanaal – kan de effectiviteit van voedingssupplementen beïnvloeden

UNIVERSITEIT VAN GOTENBURG

Waarom een diëtaire behandeling voor sommigen wel werkt, maar niet voor anderen lijkt af te hangen van interacties tussen het darm microbioom en het dieet. Een nieuw onderzoek dat is verschenen in ‘Cell Metabolism’ laat zien dat mensen met een betere beheersing van het bloedsuikerniveau na het eten van gerstebrood met hele korrels ook een ander evenwicht hebben tussen de micro-organismen in de darm.

Diëtaire ingrepen kunnen worden gebruikt om de stofwisseling van mensen te verbeteren, en ze hebben ook een grote impact op het darm microbioom. Eerdere onderzoeken op de Sahlgrenska Academie hebben aangetoond dat het darm microbioom veranderingen ondergaat bij stofwisselingsziekten zoals type 2 diabetes, en dat het darm microbioom bijdraagt aan zwaarlijvigheid, diabetes en hart- en vaatziekten.

Gerstebrood met hele korrels
In een nieuw onderzoek aten 39 proefpersonen drie dagen gerstebrood met hele korrels, gevolgd door drie dagen met een controlebrood van wit tarwemeel na een onderbreking tussen beide diëten. De resultaten lieten zien dat het gerstebrood met hele korrels zorgde voor betere beheersing van het bloedsuikerniveau, maar slechts bij enkele proefpersonen.

Darm microbioom
Prevotella, een groep van bacteriën waarvan eerder is aangetoond dat ze verband houden met een hogere opname van vezels, kwam in grotere hoeveelheden voor in diegenen die positief hadden gereageerd op het gerstebrood met hele korrels, dan in degenen die niet gereageerd hadden op deze diëtaire ingreep.

Door het darm microbioom over te plaatsen in de darmen van steriel gekweekte (kiemvrije) muizen kon de onderzoeksgroep aantonen dat de verandering in het darm microbioom bijdroeg aan het gunstige effect van het gerstebrood met hele korrels.

Stofwisseling
“Onze uitkomsten maken het belang duidelijk van de interactie tussen het darm microbioom en het dieet, en ze dragen bij tot inzicht in de stofwisseling bij gezondheid en bij ziekte. De resultaten kunnen helpen verklaren waarom de reacties op diëtaire behandelingen zo individueel zijn”, vertelt Professor Fredrik Bäckhed van de Sahlgrenska Academie, Universiteit van Gotenburg.

Deelname van de Lund Universiteit
Brood met verschillende typen vezels heeft aanmerkelijke aandacht getrokken, en het is een kernonderzoeksgebied op het anti-Diabetes Voedingscentrum aan de Lund Universiteit (een VINN Excellence Center voor innovatief onderzoek) dat heeft deelgenomen aan het onderzoek.“Het is ongelooflijk opwindend om het verband te vinden tussen het darm microbioom en verschillende typen vezels in de voeding, en dat kan ons helpen om meer individuele diëtaire richtlijnen te ontwikkelen”, zegt Professor Inger Björk van de Lund Universiteit

Verder onderzoek
De wetenschappers ontwikkelen nieuwe onderzoeken en hopen te kunnen bevestigen of het darm microbioom kan aangeven welke individuen op een bepaald dieet zullen reageren.
“Onze resultaten tonen ook aan dat de beheersing van bloedsuiker verbeterd is bij muizen, die Prevotella supplementen kregen bij een vezelrijk dieet. Onze bevindingen zouden kunnen leiden toe een combinatieproduct met Prevotella en vezels uit granen”, zegt Fredrik Bäckhed van de Sahlgrenska Academie.

Vertaling: Manette Schönfeld


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats