Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Hormoonspiegels kunnen sleutel leveren tot het begrijpen van psychische stoornissen bij vrouwen

Vrouwen kunnen op een bepaald moment in hun maandelijkse menstruele cyclus gevoeliger zijn voor een ​​deel van de psychische bijwerkingen geassocieerd met stressvolle ervaringen, volgens een studie van de UCL.

De resultaten suggereren een maandelijkse gelegenheid tot het ontwikkelen van een hulp om psychische problemen bij vrouwen te voorkomen. Het onderzoek is de eerste om een ​​mogelijk verband tussen psychische kwetsbaarheid en de timing van een biologische cyclus, in dit geval de ovulatie, aan te tonen.

Een veel voorkomend symptoom van stemmings- en angst problemen is de neiging om repetitieve en ongewenste gedachten te ervaren. Deze 'opdringerige gedachten' komen vaak voor in de dagen en weken na een stressvolle ervaring.

In deze studie onderzochten de wetenschappers of de effecten van een stressvolle gebeurtenis gekoppeld zijn aan verschillende fasen van de menstruele cyclus. De deelnemers waren 41 vrouwen tussen 18 en 35 jaar die een regelmatige cyclus hadden en niet bezig waren met de pil als een vorm van anticonceptie. Elke vrouw zag een 14-minuten stressvolle film met dood of letsel en werd voorzien van een speeksel opvang zodat hormoonspiegels konden worden beoordeeld. Zij werden vervolgens gevraagd om gevallen van ongewenste gedachten over de video gedurende de volgende dagen op te schrijven.

"Wij vonden dat de vrouwen in de 'vroege luteale' fase, die ongeveer 16 tot 20 dagen valt na het begin van hun periode, meer dan drie keer zoveel opdringerige gedachten hadden dan degenen die de video in andere fasen van hun menstruele cyclus hadden bekeken, "verklaart auteur dr. Sunjeev Kamboj, docent UCL Afdeling Klinische, Opleiding Gezondheid Psychologie. "Dit geeft aan dat er eigenlijk een vrij smalle strook in de menstruele cyclus bij vrouwen is waarbij zij bijzonder kwetsbaar zijn voor het ervaren van verontrustende symptomen na een stressvolle gebeurtenis."

De bevindingen kunnen belangrijke implicaties hebben voor psychische problemen en hun behandeling bij vrouwen die aan trauma's geleden hebben.

"Navraag bij vrouwen die een traumatische gebeurtenis sinds hun laatste periode hebben ervaren zou degenen kunnen helpen identificeren die het grootste risico lopen op het ontwikkelen van terugkerende symptomen vergelijkbaar met die bij psychische stoornissen zoals depressie en post-traumatische stress-stoornis (PTSS)," zei Dr Kamboj.

"Dit werk kan een handige hulp van onderzoek hebben gevonden voor artsen, om hen te helpen potentieel kwetsbare vrouwen te identificeren die preventieve behandelingen kunnen worden aangeboden," vervolgde Dr Kamboj.

"Dit is echter slechts een eerste stap. Hoewel we grote effecten vonden bij gezonde vrouwen nadat ze een relatief milde stressvolle gebeurtenis hadden ervaren, moeten we nu nagaan of het hetzelfde patroon wordt gevonden bij vrouwen die een echte traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt. We moeten ook verder onderzoeken hoe het gebruik van de anticonceptiepil dit hele proces beïnvloedt. "

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats