Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Verontrustende hoge concentraties giftige metalen aangetroffen
in lippenstift

Onderzoekers aan de Universiteit van Californie, 'Berkeley's School of Public Health' testte 32 verschillende lippenstift en lipgloss uit Amerikaanse drogisterijen en warenhuizen. Ze ontdekten metalen als lood, cadmium, chroom, aluminium en vijf andere metalen, waarvan sommige op een niveau zaten welke mogelijke gezondheidsproblemen zouden kunnen geven. Deze bevindingen werden gepubliceerd op 2 mei jl. in het tijdschrift 'Environmental Health Perspectives'.

Eerdere studies hebben ook metalen in cosmetica gevonden, maar de UC Berkeley onderzoekers vergeleken de hoge concentraties met bestaande gezondheids richtlijnen welke op de lange termijn consequenties kunnen hebben.

"Het vinden van de metalen is geen probleem, het zijn de hoge concentraties die er toe doen", zegt hoofdonderzoeker S. Katherine Hammond, hoogleraar Milieu- en Gezondheidsstudies.

Lippenstift en lipgloss zijn een extra zorg omdat ze beetje bij beetje geabsorbeerd kunnen worden. Bij gemiddeld gebruik werd een dagelijkse opname van 24 milligram lip make=up per dag waargenomen. Bij hoog gebruik werd een dagelijkse inname van 87 milligram waargenomen per dag.

Bij gemiddeld gebruik van sommige lippenstift en lipgloss resulteerde een overmatige blootstelling aan chroom, een kankerverwekkende stof, gekoppeld aan maagtumoren. Overmatig gebruik van deze make-up kunnen leiden tot mogelijke blootstelling aan aluminium, cadmium en mangaan. Na verloop van tijd is de blootstelling aan hoge concentraties mangaan gekoppeld aan schade aan het zenuwstelsel.

Lood werd gedetecteerd in 24 van de 32 producten, maar bij een concentratie die over het algemeen lager was dan de aanvaardbare dagelijks opname voor volwassenen. Echter bestaat er wel bezorgdheid bij het gebruik van deze producten door kinderen, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers zeggen dat voor de meeste volwassenen er geen reden is om de lipgloss in de prullenmand te gooien, maar de hoeveelheid metalen welke gevonden zijn roepen op om strengere regels op te leggen aan de industrie. Momenteel zijn er geen Amerikaanse normen van het metaalgehalte in cosmetica in tegenstelling tot de Europese Unie, welke cadmium, chroom en lood beschouwen als onaanvaardbare ingrediënten op elk niveau in cosmetische producten.

"Ik geloof dat de FDA (Voedsel- en Geneesmidde agentschap) hier aandacht aan moeten besteden", zegt hoofdonderzoekster Sa Liu. "Onze studie was klein, maar de producten zijn merken die in elke winkel te koop worden aangeboden. Op basis van onze bevindingen is het wenselijk een meer diepgaand onderzoek van schoonheidsproducten in het algemeen op grote schaal plaats te laten vinden, ."

Vertaling: Milly Zwaan




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats