Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Veel ouders multi-tasken tijdens het rijden

Uit onderzoek blijkt dat chauffeurs vaak afgeleid zijn terwijl de kinderen in de auto zitten; veel kinderen zitten ook niet in een zitje met de juiste maat. Veel ouders brengen hun grootste bezit in gevaar tijdens het rijden.

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan ondervroegen meer dan 600 ouders om uit te vinden met welke afleidingen zij geconfronteerd worden tijdens het rijden met hun kinderen, of ze gebruik maken van bij de leeftijd passende kinderzitjes en of ze ooit bij een auto-ongeluk betrokken waren geweest.

"Veel aandacht is er besteed aan afgeleide tiener chauffeurs. Echter, onze resultaten geven aan dat ouders vaak afgeleid worden tijdens het rijden met hun 1 tot 12-jarige kinderen, en dat deze afgeleide chauffeurs meer kans op een ongeluk hadden" zei hoofdauteur Michelle L. Macy, MD, MS, FAAP, klinisch docent van Eerste Hulp en pediatrie aan de Universiteit van Michigan en het CS Mott Children's ziekenhuis.

Ouders werden ondervraagd, terwijl hun kinderen werden behandeld in een van de twee Michigan meldkamers. Deelnemers werden gevraagd hoe vaak zij afleidend gedrag vertoonden tijdens het rijden met hun kind gedurende de afgelopen maand. Deze gedragingen waren inclusief het opnemen van de telefoon (handsfree of in de hand gehouden), sms'en, surfen op het internet, speeltje oppakken, het voeden van hun kind, het krijgen van aanwijzingen middels het navigatiesysteem of kaart en het verwisselen van een cd of dvd.

Ouders werden ook gevraagd of zij gebruik maken van een autogordel, wat voor soort veiligheidsmiddel zij gebruiken bij hun kind en hun motivatie om te beoordelen welk veiligheidsmiddel bij de leeftijd van het kind past. (kinderzitje, gordel etc.)
Demografische informatie, met inbegrip van ras, opleiding en inkomen werden ook verzameld.

Beantwoording op de vragen liet het volgende zien:

Bijna 90 procent meldde bij minstens een op technologie gebaseerde afleiding tijdens het rijden van hun kind in de afgelopen maand betrokken te zijn geweest, en de meeste chauffeurs waren bij tenminste vier van de 10 afleidingen betrokken. De chauffeurs die aangaven wel eens afgeleid te zijn geweest hadden ook meer kans om bij een auto-ongeluk betrokken te raken.

Auto bestuurders van kinderen die niet in een bij hun leeftijd passend autozitje zaten op basis van Michigan wet (autostoeltje voor kinderen van 1-3, autostoeltje of zittingverhoger voor 4-7 jaar oud, stoelverhoger of veiligheidsgordel voor 8 - tot 12 -jarigen) hadden 2,5 keer grotere kans om in aanraking te komen met een afleiding dan degene die wel in een bij hun leeftijd passend zitje zaten of de juiste veiligheidsgordel droegen.

"Ons onderzoek laat een aantal belangrijke maatregelen zien om de veiligheid van de jeugdige passagiers in een auto te verbeteren, zegt Dr. Macy. "Afgeleid rijden terwijl kinderen in de auto zijn is gebruikelijk, en veel kinderen gebruiken niet de juiste maat veiligheidsriem/ of stoeltje."

Daarnaast laat het onderzoek nog zien dat ouders die zelf altijd een veiligheidsgordel dragen hun kinderen er op wijzen dit ook te doen.

Ouders van etnische minderheidsgroepen waren veel minder geneigd van hun kinderen te eisen dat ze veiligheidsgordels moesten dragen of in het zitje moesten blijven zitten dan blanke ouders, zelfs na onderzoek m.b.t. onderwijs, inkomen, leeftijd van het kind, motivatie om een veiligheidsriem/zitje te gebruiken en eigen veiligheidsgordel gebruik.”

“Het is beangstigend dat het ras zo’n belangrijke rol speelt in het wel of niet gebruiken van de juiste kinderstoeltjes/veiligheidsgordel. Inkomen of opvoeding speelde hierin geen grote rol, zegt Dr. Macy, maar het is wel belangrijk de impact van de motivatie om het gebruik van de juiste zitjes te leren inzien.”

Angelique Broers




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats